Vystrčil (ODS): Jevonsův paradox a my

11.01.2019 11:19

Vždy na konci či začátku roku se objevují různé prognózy, co nás čeká a také zaručená doporučení, co bychom určitě dělat měli nebo naopak, co bychom zcela jistě dělat neměli.

Vystrčil (ODS): Jevonsův paradox a my
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda ODS Miloš Vystrčil

Za pravdivé tvrzení téměř nikým nezpochybňované se považuje doporučení, abychom se chovali chytře a ekologicky, tedy abychom si kupovali chytré energeticky méně náročné elektronické či jiné přístroje nebo si třeba kupovali auta s menší spotřebou, apod.

A tak i díky tomuto doporučení v domácnostech přibývají LCD obrazovky, úsporné žárovky, další chytré mobily a počítače nebo třeba i úspornější auta.

Když se potom rok s rokem sejde a my si dáme tu práci, tak se najednou u většiny rodin přes všechny naše chytré a na první pohled ekologické nákupy ukáže, že jsme zase spotřebovali nebo prosvítili více elektrické energie, že jsme díky moderní tiskárně a jejímu bezdrátovému propojení s našimi chytrými zařízeními spotřebovali také více papíru a že jsme dokonce díky našim dlouhým cestám úsporným autem za nákupy do blízkého města (dříve jsme tam se starým autem s velkou spotřebou skoro nejezdili) projezdili i více benzínu.

Tomuto jevu, kdy efektivnější využívání zdrojů (například elektřiny, benzinu …), vede k jejich větší spotřebě, se říká Jevonsův paradox.

Věřte, nevěřte, Jevonsův paradox někdy též nazývaný Jevonsův jev či efekt byl mnohokrát experimentálně ověřen a skutečně platí.

Pokud se tedy nyní ptáte, zda má vůbec smysl si i s cílem uspořit a šetřit životní prostředí kupovat úspornější a modernější přístroje a zařízení, potom hned nezoufejte. Odpověď je jednoduchá. Ano, samozřejmě má, ale pouze tehdy, pokud jsme zároveň jako lidé schopni se vlastním rozhodnutím omezit a odříci si využití uspořeného (energie, benzin, teplo, …) a tím i uspořených prostředků pro naše další jiná uspokojení, potřeby a navyšování blahobytu.

Jinými slovy cesta k ekologičtějšímu, citlivějšímu a přirozenějšímu chování člověka ke světu a přírodě může být úspěšná pouze tehdy, pokud budeme ochotni a schopni sami od sebe omezit svoji rozpínavou touhu po v podstatě nekonečném uspokojování svých lidských rozmarů a potřeb. Tuto schopnost se omezit a ovládnout za nás nezajistí žádné supermoderní a superúsporné přístroje a zařízení. Nezajistí to samy o sobě ani žádné zákony a dotace.

Máme to totiž v první řadě ve svých rukách a možná paradoxně právě období Vánoc a začátku roku charakteristické snahou o vytvoření atmosféry pohody a blahobytu, ale také zároveň i období charakteristické obdarováváním se, rozjímáním a přijímáním předsevzetí je vhodnou dobou si i toto připomenout. Šťastný nový rok.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

10:04 Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.