Vystrčil (ODS): Měřit spotřebu tepla bude nutné jen tam, kde to má smysl

11.04.2015 19:43

Sněmovna drtivou většinou schválila pozměňovací návrhy Senátu, které v zákoně o hospodaření energií a v zákoně o rozúčtovávání plateb za teplo zbavují obyvatele bytů povinnosti měřit spotřebu tepla tam, kde je to nákladově neefektivní.

Vystrčil (ODS): Měřit spotřebu tepla bude nutné jen tam, kde to má smysl
Foto: ods.cz
Popisek: Senátor Miloš Vystrčil

„Jsem rád, že zvítězil selský rozum. Uzákonění povinnosti instalovat měřiče tepla nebo tzv. indikátory v bytech, kde by to bylo dražší, než je samotná tepelná úspora, by byl naprostý nesmysl. Je nyní na Ministerstvu průmyslu a obchodu, aby co nejdříve vydalo vyhlášku, ve které jasně stanoví, kde není nutné měřiče tepla v bytech instalovat,“ okomentoval přijetí pozměňovacích návrhů Senátu předseda senátního výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí Miloš Vystrčil. Byl to právě tento výbor, který přijetí pozměňovacích návrhů v Senátu navrhl a prosadil.

„Bohužel i po přijetí pozměňovacích návrhů zákonů budou do doby vydání vyhlášky někteří obyvatelé bytů i tak žít v nejistotě, zda musí či nemusí měřiče instalovat. Je chybou Ministerstva průmyslu a obchodu a Ministerstva pro místní rozvoj, že v této, řekl bych, až šikanózní podobě předložila návrhy zákonů do Parlamentu. Nutit někoho zákonem, aby dělal věci, které se nevyplatí a ničemu nepomohou, je hrubým pochybením. Naštěstí se v Senátu a nakonec i ve Sněmovně podařilo negativní dopady zákona zmírnit. Pravdou ale bohužel zůstává, že studie, která stanoví, kde není třeba měřiče instalovat, zatím hotova není, neboť byla MPO zadána pozdě. MPO tedy musí s vyhláškou, která osvobodí některé vlastníky bytových či multifunkčních domů od povinnosti instalovat měřiče nebo indikátory tepla, počkat. Právě z toho pramení v úvodní větě zmíněná současná nejistota vlastníků i bydlících,“ uzavřel komentář k přijatým pozměňovacím návrhům senátor Miloš Vystrčil.

RNDr. Miloš Vystrčil
místopředseda strany
1. místopředseda senátorského klubu
krajský zastupitel
zastupitel města
předseda regionálního sdružení
místopředseda oblastního sdružení

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Vystrčil

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice