Vystrčil (ODS): Vysočina evropské peníze čerpat umí

06.04.2016 7:27

Úplně na úvod musím napsat, že větší část těch evropských peněz jsou vlastně naše peníze, které my nejprve do Evropy pošleme, abychom je potom na základě stanovených pravidel mohli nazpět čerpat. Pravdou ale také je, že v letech 2007 až 2013 jsme do Evropského rozpočtu přispívali menší částkou peněz, než čerpáme.

Vystrčil (ODS): Vysočina evropské peníze čerpat umí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Miloš Vystrčil

To, co může být pro náš Kraj Vysočina potěšující, je skutečnost, že v rámci té části peněz, která byla na čerpání přidělena společně Jihomoravskému kraji a Kraji Vysočina a čerpá se v rámci společného Regionálního operačního programu Jihovýchod (ROP JV) si vedeme velmi dobře.

V poslední pravidelné informaci pro vládu ČR, která zahrnuje hodnocení čerpání evropských peněz do konce roku 2015 je ROP JV zařazen do skupiny operačních programů s nízkým rizikem. Vše totiž nasvědčuje tomu, že by se mělo podařit 720 miliónů Euro (cca 18 miliard korun) poskytnutých našim krajům v letech 2007 až 2013 ve stanovených časových lhůtách bezezbytku vyčerpat. Současnou situaci popisuje výš uvedený graf - Stav čerpání k 6. 1. 2016 v miliónech Euro (viz příloha).

Považuji to za úspěch, neboť se vůbec nejedná o samozřejmost. Osobně se domnívám, že jedním z hlavních důvodů, že se všechny poskytnuté evropské prostředky podaří využít je kromě erudice žadatelů a administrátorů i předvídatelné a stabilní prostředí, které se nám pro čerpání evropských peněz v Kraji Vysočina dlouhodobě podařilo bez ohledu na stranickou příslušnost a zájmy vytvořit.

Text byl napsán a publikován v březnovém čísle Novin Kraje Vysočina.

RNDr. Miloš Vystrčil
krajský zastupitel a senátor

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zahradil (ODS): Snaha mainstreamových médií omezit regulacemi konkurenci na mediálním trhu

21:03 Zahradil (ODS): Snaha mainstreamových médií omezit regulacemi konkurenci na mediálním trhu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke konferenci o svobodě slova.