Zábranský (Piráti): Tržní místa v Praze zpřehlední praktická aplikace

05.12.2023 15:14 | Tisková zpráva

Rada hl. m. Prahy schválila nový tržní řád, upravující podmínky pro tržní místa, trasy pro pojízdný prodej zboží nebo poskytování služeb, předsunutá prodejní místa či noční provoz restauračních zahrádek.

Zábranský (Piráti): Tržní místa v Praze zpřehlední praktická aplikace
Foto: Repro iDnes
Popisek: Pirátský radní pro bydlení a transaprentnost, Adam Zábranský

Lepší přehled v oblasti tržního řádu přinese mapová aplikace pro veřejnost, v níž budou zakreslena všechna tržní místa spolu s informacemi o jejich podmínkách. To umožní efektivnější kontrolu ze strany úřadů i veřejnosti, že nedochází k porušování tržního řádu.

Anketa

Reprezentuje Petr Fiala dobře Českou republiku?

2%
97%
hlasovalo: 57647 lidí

Aplikace bude sloužit k tvorbě a editaci dat a informací o tržních místech. Vytvořena a provozována bude Institutem plánování a rozvoje hl. m. Prahy ve spolupráci s oborem informatických činností pražského magistrátu. Obsahovat bude mapu s možností hledání dle adresy i dalších parametrů. K dispozici budou informace o typu tržního místa (předzahrádka, trh, tržnice a podobně), počtu prodejních míst, velikosti prostoru, prodejní době, druhu prodávaného zboží nebo poskytované služby.

„Rada schválila nejen obsahovou novelizaci tržního řádu, ale hlavně jeho digitalizaci. V tom vidím zásadní přínos, který ulehčí čas mnoha lidem a celou věc zprůhlední a zpřehlední. Dnes tržní řád existuje pouze v podobě 160stránkové tabulky v PDF,“ říká radní pro majetek, transparentnost a legislativu Adam Zábranský.

Schválený návrh je již 44. novelou tržního řádu od roku 1998, kdy byl tento předpis schválen poprvé, a zároveň prvním v tomto funkčním období Rady hl. m. Prahy. Nejvíce změn oproti předchozí verzi se uskutečnilo na úrovni nejexponovanější městské části Praha 1. V horizontu několika málo měsíců bude spuštěna další aktualizace tržního řádu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Podmínky o jednání o ukončení války se pro Ukrajinu s časem zhoršují

13:04 Mašek (ANO): Podmínky o jednání o ukončení války se pro Ukrajinu s časem zhoršují

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k míru na Ukrajině.