Zahradil (ODS): Sjednocení rozdělené společnosti se opět nekoná

06.11.2023 18:09 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu na kritiku svátečního projevu prezidenta Pavla komentátorem Hospodářských novin Petrem Honzejkem

Zahradil (ODS): Sjednocení rozdělené společnosti se opět nekoná
Foto: Repro Info.cz
Popisek: Europoslanec ODS Jan Zahradil

S mimořádnou podlostí která ovšem zrovna u něj, navíc v současné hysterické atmosféře nepřekvapí, už známý komentátor mediálního domu Economia razí tezi, že kritikům prezidentského projevu ve skutečnosti vadí jeho “prozápadní” vyznění.

Inu, takový Václav Havel také míval “prozápadní” projevy. Psal a cizeloval je sám a dlouho, měly vnitřní strukturu, logiku, emoci, gradaci. Nad tím, co jsme slyšeli letos, čněly o několik úrovní.

Anketa

Souhlasíte s tím, že koalice SPOLU jde společně i do eurovoleb?

3%
17%
hlasovalo: 38533 lidí

Ve skutečnosti jsme svědky jakéhosi kolektivního rituálu celé velké bubliny různých estétů, intelektuálů, znalců kultury, umění, literatury atd., co jinak na nikom nenechají nit suchou. Jakoby hromadně vypnuli své kognitivní schopnosti a stejně hromadně zapnuli pouze první signální soustavu, která u nich, podobně jako u Pavlovových psů, vyvolává slinění na opakované signály - v tomto případě na vyslovení slov jako “NATO”, “EU” apod.

Že na méně emocionálně zúčastněného pozorovatele to třeba působilo jen jako prkenně odříkaný soubor plytkých a banálních frází, které klidně mohla vybrat a zkompilovat AI, je pro ně nepochopitelné, nepřijatelné a berou to jako nepřátelský akt. Sjednocení rozdělené společnosti se opět nekoná.

Takže, pane Honzejku (a další), třeba mně nevadí “prozápadní” vyznění toho projevu. Vadí mi ale, že jak jeho autor, tak jeho interpret svou práci zjevně odflákli. Že by snad ze sebe vydali to nejlepší a tohle byl jejich strop, si ani nechci připouštět.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Piráti: Řekli jsme na vládě jasné ne týrání zvířat na jatkách

20:03 Piráti: Řekli jsme na vládě jasné ne týrání zvířat na jatkách

Vláda schválila novelu zákona o veterinární péči. Jednou z novinek je povinné vybavení jatek kamerov…