Zahradil (ODS): Tohle je velké, tohle je historické

26.09.2022 18:45 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k vítězství Giorgie Meloni v italských parlamentních volbách

Zahradil (ODS): Tohle je velké, tohle je historické
Foto: Repro Info.cz
Popisek: Europoslanec ODS Jan Zahradil

Vzpomínám, jak Giorgia Meloni na začátku roku 2019 podepisovala přihlášku do naší ECR (European Conservatives and Reformists) Party - její strana Fratelli d’Italia měla tehdy nějaká 4 % v průzkumech.

Anketa

Kdo je vítězem komunálních voleb?

22%
66%
8%
hlasovalo: 14599 lidí

Včera se stejnou stranou suverénně vyhrála italské parlamentní volby, se ziskem přes 25 %. Jí vedený širší pravicový blok (s Legou a Forza Italia) bude mít většinu v obou parlamentních komorách. Takže Itálie bude mít, poprvé v historii, ženskou premiérku, navíc z pravicového konzervativního tábora.

To je tektonický zlom nejen pro Itálii, ale i pro EU. Však také bruselský establishment značně znervózněl (naposledy paní von der Leyen) a proevropská média bila hystericky na poplach. Plány federalistů na další přesuny pravomocí na EU, centralizaci rozhodování a rozšiřování většinového hlasování nepochybně dostaly tvrdý úder.

Vítězství Meloniové je také povzbuzením pro naši značku ECR a její vliv (Meloniová je mj. předsedkyní ECR Party, kterou po mně převzala před dvěma lety). Po Polsku a ČR budeme mít dalšího premiéra, navíc v jedné ze tří “velkých” evropských zemí. Jsme na tom tedy lépe, než tradiční eurolidovci (EPP), kteří tam nevládnou nikde. Takže opravdu velké gratulace do Itálie, tohle se povedlo a stojaté vody evropské politiky tahle nová štika určitě řádně rozčeří.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…