Zahradil (ODS): Výběr dodavatele vakcíny musí probíhat podle medicínského, nikoli politického hlediska

19.01.2021 12:45

Na popud europoslanců ODS a frakce Evropských konzervativců a reformistů dnes Evropský parlament projednává způsob objednávání vakcín proti nemoci covid-19 od jednotlivých dodavatelů.

Zahradil (ODS): Výběr dodavatele vakcíny musí probíhat podle medicínského, nikoli politického hlediska
Foto: Repro Info.cz
Popisek: Europoslanec ODS Jan Zahradil

Evropská komise musí okomentovat informace, které mluví o výběru dodavatelů vakcín podle toho, ze které země pochází jejich výrobce. Podle Jana Zahradila však jediným kritériem musí být to zdravotní.

„V německém tisku se v minulých týdnech objevila informace, že objednávka vakcín Evropskou komisí nepodléhala pouze medicínskému rozhodnutí a dostupnosti těchto vakcín v čase, ale také tomu, odkud pochází jejich výrobci. Podle těchto informací měly být zvýhodňovány francouzské firmy na základě francouzského nátlaku. Takový postup považuji za naprosto nepřijatelný,“ uvedl předseda europoslaneckého klubu ODS Jan Zahradil.

„Pokud se máme co nejrychleji vrátit do normálního života, je dostupnost vakcín a proočkovanost populace klíčovým krokem. Všechny tyto informace, které se objevují, narušují důvěru občanů v tyto látky a odrazují je od očkování. A tomu chceme zabránit, proto jsme iniciovali projednání na plénu EP a umožnili tak Komisi, aby informace komentovala. Komise musí transparentně předložit fakta a čísla, kolik vakcín, v jakém časovém horizontu, za jakých podmínek a od kterých výrobců objednala a doložit na základě jakých kritérií tato rozhodnutí činila,“ dodal Jan Zahradil.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…