Zahradník (ODS): Když to neschválíme, Evropská unie nás prokleje

05.04.2017 17:38

Projev na 56. schůzi Poslanecké sněmovny dne 5. 4. 2017 k Vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon o ochraně ovzduší:

Zahradník (ODS): Když to neschválíme, Evropská unie nás prokleje
Foto: ods.cz
Popisek: Jan Zahradník z ODS

Jenom k tomu chci říct, že je to poměrně v krátké době už třetí novela zákona o ochraně ovzduší. Minulá byla poměrně kontroverzní, zaváděla možnost kontrolovat kotle v domácnostech. Tahle vypadá na první pohled nenápadně. Musíme zaznamenat, že je vynucená povinností transponovat zákonné prostředí Evropské unie. Je to zase ta zkratka EU, kterou čteme u návrhu.

Pan zpravodaj i pan ministr zdůraznili, že jsme nuceni tlakem Evropské unie zavést a začít podporovat také biopaliva druhé generace. Ta jsou vyráběná, jak jste to jmenoval, pane ministře, z ne tak atraktivních zdrojů, třeba ze slámy a tak dále. Zatímco náš podle mého názoru, aspoň si pamatuji, dotační systém je významně zaměřen na podporu biopaliv první generace, tedy těch, která se vyrábějí z obilí, řepky a dalších zdrojů. To jsou dotace, o kterých jsme tady mluvili, které se týkají podpory podniků pana Babiše.

Nevím, jak se s tím budete srovnávat, když budete muset po aplikaci této transpoziční novely podporovat paliva druhé generace, pro která nemáme příliš dobře zavedeno dotační prostředí a zároveň dotujete masivně, úplně giganticky biopaliva první generace. To je otázka, kterou neumím odpovědět a nevím, do jaké míry jsme si vědomi významnosti této otázky, když jsme jaksi vedeni k tomu, abychom schválili tento zákon, protože je to nutná transpozice, nezbytná a když ji neschválíme, tak nás Evropská unie prokleje a uvalí na nás nějaký infringement nebo podobný trest, kterého se obáváme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…