Zajíčková (ODS): Cena se zvedne přímo úměrně velikosti popelnic

17.12.2021 9:15

Praha 5 upozorňuje, že vyšší cena za svoz odpadu se promítne do vzniku černých skládek

Zajíčková (ODS): Cena se zvedne přímo úměrně velikosti popelnic
Foto: MČ Praha 5
Popisek: Radnice Prahy 5

Za svoz odpadu si pravděpodobně v příštích měsících Pražené připlatí. Vedení hlavního města totiž plánuje od ledna příštího roku upravit ceny svozu.

Obyvatelům sídlišť tento krok z peněženek může vytáhnout až 420 korun ročně navíc. Praha 5 upozorňuje, že kvůli tomu mohou vznikat v ulicích černé skládky. 

Anketa

Bude válka mezi Ruskem a Ukrajinou?

20%
77%
hlasovalo: 17527 lidí

Pražené v současné době platí za svoz odpadu od 25 do 75 haléřů za litr, a to podle velikosti nádoby a četnosti svozu. Od 1. ledna 2022 se má ale zavést jednotná sazba pro všechny – padesát haléřů za litr. Vyplývá to z novely obecně závazné vyhlášky o místním poplatku za svoz komunálního odpadu, kterou vedení Prahy dnes 16. prosince předkládá na zastupitelstvo hlavního města. „V důsledku změny se cena zvedne přímo úměrně velikosti popelnic. Nejvíc se to tak dotkne obyvatel sídlišť, kteří zaplatí až dvojnásobek současné roční částky,“ říká starostka Prahy 5 Renáta Zajíčková. Podle návrhu magistrátu totiž například dům na sídlišti, který má přistaveny největší kontejnery s objemem 1100 litrů se svozem třikrát týdně, dosud platil asi 46 000 korun ročně. Nově by to mělo být 85 800 korun. „Při přepočtu na hlavu to podle předloženého návrhu činí o 421 korun více na osobu a rok,“ dodává starostka.

Krok magistrátu podle pětkové radnice může zvýšit nepořádek v ulicích. „Přijali jsme usnesení, ve kterém upozorňujeme vedení Prahy na možná rizika se zvýšením ceny za svoz odpadu, a to hlavně v riziku tvorby černých skládek v okolí odpadních nádob,“ vysvětluje místostarosta pro životní prostředí Lubomír Brož.

Správa poplatku za svoz odpadu je záležitostí Magistrátu hl. m. Prahy, nikoliv Úřadu městské části Praha 5. Základní informace o způsobu úhrady, výpočtu a jeho splatnosti lze nalézt na webových stránkách Praha.eu.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…