Zajíčková (ODS): Slova podpory od Mirky obsahovala to nejdůležitější: Jste tu vítáni!

27.03.2022 19:44 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k uprchlíkům na Praze 5.

Zajíčková (ODS): Slova podpory od Mirky obsahovala to nejdůležitější: Jste tu vítáni!
Foto: ods.cz
Popisek: Renáta Zajíčková

Už je to měsíc od chvíle, kdy na Ukrajinu vtrhly ruské tanky a ozvaly se první výbuchy. Lidé tu ze dne na den přišli o vše, mnozí o své blízké. Pomáháme zcela samozřejmě, každý jak umí. Jen samotná Pětka dnes poskytuje bezpečné zázemí už více jak třem tisícům převážně žen a dětí prchajících před hrůzami války.

Nyní je čas ptát se nově příchozích, jak jim můžeme pomoci dál? Co potřebují? Co je zajímá? A oni chtějí vědět hlavně to, kde mohou začít pracovat a uplatnit se.

Nejen proto jsme za přispění faráře Josefa Ptáčka v Kostel sv. Krista Spasitele uspořádali komunitní setkání místních a nově příchozích - Pětka pro Ukrajinu. Pohoštění, hudba, pro děti dobroty a kreslení, spousta zajímavých osobností, rozhovorů, otázek a informací. Společně jsme ukázali, že Pětka nabízí řadu příležitostí i velké srdce. 

Od ředitelky ZŠ a MŠ Barrandov Veroniky Urban Volfové zazněly podstatné informace o tom, jak přihlásit ukrajinské děti do škol a školek a ředitelka úřadu práce poradila, jak postupovat při hledání zaměstnání.

Radost mám z milé návštěvy Miroslava Němcová, která přijala mé pozvání. Aktivně se totiž zajímá o to, jak uprchlíkům u nás na Pětce pomáháme a hledá další možnosti. A myslím, že slova podpory od Mirky obsahovaly to nejdůležitější: "Jste tu vítáni!"

Setkání jsme chtěli milé a uvolněné, abychom alespoň na chvíli rozptýlili obavy žen o bezpečí jejich mužů, kteří na Ukrajině zůstali. Přizvali jsme sbor sv. Vladimira a není tajemstvím, že v něm zpívá náš kolega Jan Flégl z odboru územního rozvoje. Právě tady totiž začíná naše spolupráce se skvělou paní Olgou Mandovou, která vede tento sbor a zároveň i Sdružení Ukrajinců a příznivců Ukrajiny v ČR.

Už v prvních dnech krize jsme se tak propojili s Dům národnostních menšin Praha, s překladateli, i se samotnými nově příchozími. Společně organizujeme setkání a potřebnou pomoc dokážeme poskytovat cíleně.

Srdečně děkuji vám, kteří v této těžké době jakkoli pomáháte. Jste úžasní! Přišli jste se seznámit a zaznívaly nejen slova podpory, ale i cenné rady -  kde se uplatnit, kam zajít na procházku s dětmi, zkrátka jak se tu rychle zorientovat a znovu začít žít.2

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…