Zajíčková (ODS): Startují zápisy prvňáčků. Praha 5 zvýšila kapacity škol o stovky míst

04.04.2022 15:18

Až do konce dubna mohou rodiče nových školáků na území Prahy 5 zapsat své děti do prvních tříd. Městská část proto významně rozšířila kapacity čtyř základních škol.

Zajíčková (ODS): Startují zápisy prvňáčků. Praha 5 zvýšila kapacity škol o stovky míst
Foto: ods.cz
Popisek: Renáta Zajíčková

Zkušenosti z posledních let jednoznačně ukazují, že všechny zapsané děti se do škol na Praze 5 dostanou. Od roku 2006 se na Praze 5 rodí cca 950 – 1100 dětí, do základních škol v období dubna je dlouhodobě zapisováno cca 700 – 850 žáků, počet žáků nastoupivších do prvních tříd k 30. 9. 2022 je vždy ještě o více než 100 dětí nižší k původně zapsaným. 

Anketa

Jste pro odstřižení se od ruských dodávek plynu a ropy?

94%
hlasovalo: 65325 lidí

„Od roku 2019 systematicky navyšujeme kapacity školských zařízení, která jako Praha 5 zřizujeme. Během necelých tří let se nám podařilo vytvořit 440 nových míst. To je, jako kdybychom postavili úplně novou školu. S výjimkou jedné lokality máme školské kapacity dostatečné i s relativně velkými rezervami,“ říká starostka MČ Praha 5 odpovědná za oblast školství Renáta Zajíčková.

Jedinou lokalitou, která se dostává na hranici školských kapacit, jsou Košíře. Podle demografické studie dříve dokončená a probíhající výstavba zvýší potřebu školských kapacit o přibližně 300 míst v horizontu následujících čtyř let.

„V Košířích se skutečně v minulých obdobích zaspalo. To se teď snažíme dohnat a intenzivně připravujeme projekt nové školy, která by mohla být k dispozici od září 2025,“ dodává starostka Zajíčková.

Městská část Praha 5 od roku 2019 významně navýšila kapacity v základních školách FZŠ Drtinova na Smíchově, ZŠ Tyršova a Waldorfská v Jinonicích a v ZŠ Weberova v Motole.

Školské kapacity v oblasti Smíchova s ohledem na probíhající zástavbu pokryje plánovaná výstavba základní školy Smíchov City.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.