Žák (Svobodní): Soukromý veterinář není státní úředník

04.09.2018 9:10

Od prvního září 2018 začíná platit na Slovensku novela veterinárního zákona, která zavádí povinnost čipování psů všem chovatelům. Mimo to však zavádí povinnost soukromým veterinárním lékařům: Neošetřit psa, který nebude očipován, vyjma stavů ohrožující život psa. Pod hrozbou sankce neuvěřitelných 20 000 EUR (tj. až půl milionu korun).

Žák (Svobodní): Soukromý veterinář není státní úředník
Foto: Svobodní
Popisek: Svobodní, logo.

Takový zákon je ve svobodném státě zcela nepřijatelný. Soukromý veterinář nemá co nahrazovat roli zřejmě absolutně neschopných státních úředníků, přebírat za ně jejich zodpovědnost a odmítat kvůli hloupým zákonům své vlastní klienty a hlavně odepírat potřebnou veterinární péči zvířatům, která potřebují pomoc od bolesti či nemoci, jen proto, že jejich majitel nesplnil nějakou malichernou státem danou povinnost. Kolika psům na Slovensku nyní bude odepřena veterinární péče, i když ji budou potřebovat a nepůjde nutně o život ohrožující stavy, ale třeba o zvířata s cukrovkou, epilepsií, zlomenou končetinou, zánětem uší, strhnutým drápkem, zánětem očí, alergií aj. Těm všem se nedostane veterinární péče jen proto, že nemají čip?

Kromě toho jedná se o bezprecedentní zásah do svobodného podnikání ze strany státu, který si myslí, že pro ochranu zvířat je potřeba všem zavést nějakou novou povinnost nebo omezení bez ohledu na veškeré důsledky pro obyčejné a slušné lidi, kteří se ničím neproviňují. Především toto opatření nijak zásadně nepomůže v boji proti týrání zvířat nebo množitelům. Naopak to podpoří vznik či pokračování nelegální činnosti některých veterinárních lékařů a ještě sofistikovanější ilegální praktiky trýznitelů zvířat. Hrozí také, že bude odepírána veterinární péče zvířatům, která ji budou potřebovat z obavy veterinářů, aby neporušili tento nový předpis.

Pokud stát není schopen zajistit skrze své úředníky dodržování právních předpisů natolik, že je nutno přijímat stále nové a nové právní úpravy, nebude problém se zákony, ale spíše s byrokratickým aparátem a jeho vedením, které je neschopné či bez vůle efektivně potírat trestnou činnost páchanou na zvířatech. Někteří neuvědomělí ochránci zvířat toto mohou vnímat jako výhru, ve skutečnosti je to velká prohra při řešení skutečných příčin nefungující legislativy a přebujelého byrokratického aparátu.

Můžeme jen doufat, že slovenští veterinární lékaři budou mít natolik zdravého rozumu, aby se hloupému opatření postavili a neodepřeli poskytnutí veterinární péče potřebným zvířatům i přes hrozbu sankce ze strany státu, který se tak snaží zastřít svou vlastní neschopnost.

MVDr. Jiří Žák,
člen Republikového výboru Svobodných a kandidát do zastupitelstva Magistrátu města Brna

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…