Zastupitelský klub ANO: Snad jsme odvrátili hejtmanovo další fatální selhání

03.11.2022 5:34 | Tisková zpráva

Nečinnost, nekompetentnost a možná i určitá tvrdohlavost a egoismus. Nic jiného patrně nestojí za chováním hejtmana Karlovarského kraje Petra Kulhánka a ředitele Karlovarské krajské nemocnice (KKN) Josefa Märze v otázce dobudování komplexního onkologického centra v Karlovarském kraji.

Zastupitelský klub ANO: Snad jsme odvrátili hejtmanovo další fatální selhání
Foto: anobudelip.cz
Popisek: ANO

„Na jeho financování zajistila předchozí vláda Andreje Babiše (ANO) stovky milionů korun. Tyto peníze stále leží na ministerstvu zdravotnictví a stále jsou alokovány pro Karlovarský kraj,“ vysvětluje poslankyně parlamentu Jana Mračková Vildumetzová (ANO).

Ta se v uplynulých dnech dotazovala ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09,) jak to s dobudováním onkologického centra na západě Čech vypadá. Karlovarský kraj je totiž jediným v České republice, kde toto specializované pracoviště chybí.

Ministr Vlastimil Válek doslovně k této problematice řekl: „V Karlovarském kraji onkologická společnost a pan profesor Fínek navrhli, jak by měla vypadat koncepce komplexního onkologického centra. Ty materiály dostal hejtman Karlovarského kraje a to před poslanci za ODS a kolega Jan Kuchař (STAN) u toho také byl. A když se těchto poslanců za Karlovarský kraj zeptáte, tak zjistíte, že problém spočívá v tom, že doktor März má jinou představu, než mají výše zmíněné subjekty. Ano, v rozpočtu ministerstva je pro Karlovarský kraj alokováno až tři sta padesát milionů korun na dobudování onkologického centra, pokud ta smlouva bude taková, jak navrhuje onkologická společnost a komplexní onkologické centrum v Plzni. Pokud bude taková, jak si přejí lokální politici, tak holt to nebude součástí komplexních center a já bohužel ty peníze budu muset alokovat jinam.“

Anketa

Co vy a kandidatura Andreje Babiše?

hlasovalo: 27188 lidí

Prohlášení ministra Vlastimila Válka vyvolalo ve vedení Karlovarského kraje paniku a tak byl narychlo na pondělní jednání zastupitelstva Karlovarského kraje zařazen bod, ve kterém se hejtman snažil přítomné zastupitele přesvědčit, že se nic zásadního neděje, a že hejtman i ředitel nemocnice März s výše zmíněnými odborníky souhlasí.

„Ptáme se, kde je pravda. Ministr říká, že ředitel má svoji hlavu a svoji vizi a odmítá podepsat smlouvu a najednou, když se celá věc dostala na veřejnost, tak je vše opět bez problémů a vše probíhá hladce,“ říká opoziční zastupitelka a radní Chebu Gabriela Dostálová (ANO), která velmi stojí o to, aby bylo onkocentrum dobudováno v Chebu, jak navrhují odborníci. Dostálová také hejtmana vyzvala, aby se této problematice intenzivně věnoval, doslova na 100%, neboť by jinak mohlo dojít k tomu, že kraj o finance na onkocentrum přijde.

Gabriela Dostálová společně s dalšími opozičními kolegy tvrdí, že vedení kraje opět chtělo tento problém takzvaně ututlat a řešit po svém. „Jsme přesvědčeni, že opět hrozilo a stále hrozí promarnění mnohasetmilionové dotace. Kdyby totiž nedošlo k poslanecké interpelaci naší kolegyně Jany Mračkové Vildumetzové, nic bychom se nedozvěděli a to je špatně. Je to další absolutní přehlížení opozice,“ doplňuje opoziční zastupitel a starosta Chebu Jan Vrba (ANO).

Opoziční zastupitelé také připomínají, že to zdaleka není poprvé, co si chce vedení kraje uhrát důležité věci v tajnosti a bez informovanosti opozice.

„Je to stále stejné. Rekonstrukce Císařských lázní měla stát 850 milionů korun. Nyní po zásazích hejtmana možná nebude stačit jeden a půl miliardy. Kraj kvůli aroganci hejtmana a radních málem přišel o šesti set milionovou dotaci na nákup nízkoemisních autobusů a nyní možná přijde o tři sta padesát milionů korun na onkologické centrum. Je neuvěřitelné, že toto počínání Petra Kulhánka nechává naprosto v klidu zástupce ostatních politických stran a hnutí, že je ostatním zastupitelům sedícím v krajské koalici naprosto jedno, zda v Karlovarském kraji bude nebo nebude dobudováno onkologické centrum. Opět dokazují, že jim na obyvatelích kraje nezáleží, že je jim daleko bližší placená funkce,“ dodávají opoziční zastupitelé s tím, že v Karlovarském kraji vyhrálo hnutí ANO jak krajské, tak sněmovní, komunální i senátní volby a stále jsou jeho zástupci přehlíženi, stále s nimi vedení kraje odmítá komunikovat a dělá takříkajíc jeden kopanec za druhým.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…