Zbořil (Svobodní): Česká televize předvedla ANOkalypsu pro "Komunální volby 2014"

06.09.2014 13:53

Apokalypsa je druh spisu v němž je člověku skrze nebeského prostředníka zjevena nadpřirozená pravda, přičemž se slovo apokalypsa přeneseně také používá pro označení katastrofy.

Zbořil (Svobodní): Česká televize předvedla ANOkalypsu pro "Komunální volby 2014"
Foto: red
Popisek: Logo Strany svobodných občanů

Česká televize nám v minulém týdnu předvedla ANOkalypsu - zjevení "pravd" politického mesiáše Babiše v čele ANO a katastrofální způsob dodržování mediálního soutěžního prostředí.

ANOkalypsou ale může být také vnímána obecná dlouhodobá marketingová politika soukromých médií vlastněných Babišem pro stimulaci poptávky po kandidátech hnutí ANO voliči. Čeho se ale dopustila veřejnoprávní Česká televize, jejíž obsah vysílání je řízen zákonem?

Ve středu 3.9.2014 od 20:00 uvedla na programu ČT24 pořad Obecní volby: Debata z vesnice roku 2012 ve kterém byl hostem také ministr financí Andrej Babiš. Jeho projev ovšem nebyl nadstranický z pozice ministra financí, ale jasně a nepokrytě hnutí ANO propagující z pozice jeho předsedy, přičemž z 91 minutového pořadu dostal 31 minutový prostor - osobně měřeno stopkami.

Tento pořad vidělo odhadem až 250 tisíc diváků a Babišovy výroky nebyly oponovány zástupci jiných kandidujících politických stran nebo hnutí. Navzdory své aktuální pozici předsedy vládní strany a ministra financí zaujímal populistický postoj "já nepolitik, který maká" se kterým se dostal až do natolik absurdních situací, kdy například kritizoval, že jemu podřízení úředníci finančních úřadů nejsou vstřícní a úslužní tak jako ve Švédsku, kde za občany vypisují daňová přiznání.

Dle mého názoru tak došlo, během předvolebního období, k silnému ovlivnění veřejného mínění ve prospěch hnutí ANO a k porušení odst. 2 a 3 §31 zákona č. 231/2001 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání, kdy:

(2) Provozovatel vysílání poskytuje objektivní a vyvážené informace nezbytné pro svobodné vytváření názorů. Názory nebo hodnotící komentáře musí být odděleny od informací zpravodajského charakteru.

(3) Provozovatel vysílání je povinen zajistit, aby ve zpravodajských a politicko-publicistických pořadech bylo dbáno zásad objektivity a vyváženosti a zejména nebyla v celku vysílaného programu jednostranně zvýhodňována žádná politická strana nebo hnutí, popřípadě jejich názory nebo názory jednotlivých skupin veřejnosti, a to s přihlédnutím k jejich reálnému postavení v politickém a společenském životě.

Podle ustanovení §4 odst. 2 daného zákona náleží dohled nad zachováváním a rozvojem plurality programové nabídky Radě pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) a za porušení uvedených povinností může dle §59 určit lhůtu k nápravě a dle §60 odst. 1 písm. b), může provozovateli vysílání uložit pokutu ve výši od 5 000 Kč do 2 500 000 Kč, pokud ve lhůtě nápravu nezjedná. Iniciovat nápravu lze (a uskuteční se) podáním stížnosti RRTV, jejíž výsledek by měl být při podání do 9.9.2014 znám ještě před volbami do obecních zastupitelstev, které budou 10.-11.10.2014. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Svobodni.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.