Zdechovský (KDU-ČSL): Dětská úmrtnost, AIDS, malárie... Evropa je v boji proti nakažlivým chorobám klíčová

14.04.2015 10:24

Když se v roce 2000 rozhodovalo o rozvojových cílech tisíciletí, tedy o konkrétních cílech mezinárodního úsilí v rozvojové oblasti, které měly být splněny do roku 2015, osm ze tří cílů bylo věnováno přímo zdravotním otázkám.

Zdechovský (KDU-ČSL): Dětská úmrtnost, AIDS, malárie... Evropa je v boji proti nakažlivým chorobám klíčová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

Když se v roce 2000 rozhodovalo o rozvojových cílech tisíciletí, tedy o konkrétních cílech mezinárodního úsilí v rozvojové oblasti, které měly být splněny do roku 2015, osm ze tří cílů bylo věnováno přímo zdravotním otázkám: dětské úmrtnosti, zdraví matek a epidemiím HIV/AIDS, malárie a tuberkulózy.Podle europoslanců je zajištění efektivních základních zdravotnických služeb pro všechny je pro rozvojové země jednou z klíčových výzev dneška. Epidemie Eboly v západní Africe jasně ukázala, že v některých částech světa jsou tyto služby velmi nedostatečné a potřebují být naléhavě posíleny.

K tomu jsou potřeba jak investice, tak i politická vůle, aby se zajistilo, že zdravotnický personál, infrastruktury a vybavení budou připraveny a budou udržitelné v dlouhodobém horizontu, nejen nouzově. Fakta ukazují, že komplexní zdravotní politika je klíčem k potírání přenosných nemocí, ke zlepšení zdraví matek a snížení kojenecké úmrtnosti a ke zlepšení dalších zdravotních ukazatelů. Pro zajištění udržitelného řešení musí být tyto základní zdravotnické služby přístupné všem, bez ohledu na příjem," prozrazuje poslankyně McAven.


Role Evropského parlamentu v minulosti

"Evropský parlament opakovaně požadoval, aby se prostředky rozvojové pomoci využívaly na podporu zdraví. Při jednáních o nástroji pro rozvojovou spolupráci, jehož prostřednictvím EU financuje pomoc Latinské Americe a Asii, na období 2014-2020 Evropský parlament uspěl s požadavkem, aby nejméně 20 % tohoto rozpočtu bylo určeno na investice do základních sociálních služeb, zejména v oblasti zdraví a vzdělávání," vysvětluje roli evropského parlamentu český europoslanec a člen rozpočtového výboru Tomáš Zdechovský.Stejný práh požaduje Parlament i pro Evropský rozvojový fond, ze kterého EU financuje spolupráci se zeměmi Afriky, Tichomoří a Karibiku.…

A v budoucnosti

Koncem roku vyprší "rozvojové cíle tisíciletí" a měly by je nahradit "udržitelné rozvojové cíle". Evropský parlament při jejich přípravě ve svém usnesení znovu potvrdil, že zdraví je základním lidským právem. Parlament také vyzval k spravedlivé, univerzální a udržitelné ochraně zdraví, se zvláštním důrazem na prevenci úmrtí matek, novorozenců a dětí, a k ukončení epidemií AIDS, tuberkulózy, malárie a dalších přenosných nemocí.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Zdechovský - profil

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…