Zdechovský (KDU-ČSL): EU bude řešit zabavování majetku křesťanům v Eritrei

22.09.2019 6:32

Vláda v Eritrei se v posledních měsících zaměřila na pronásledovaní křesťanů. V červnu se úřady zmocnily více než 20 katolických nemocnic, aktuálně i jedné katolické školy. Tím porušují nejen právo na svobodu náboženství, ale v konečném důsledku také základní práva všech obyvatel, neboť se jedná o majetek, který slouží těm nejpotřebnějším a nejchudším lidem.

Zdechovský (KDU-ČSL): EU bude řešit zabavování majetku křesťanům v Eritrei
Foto: Archiv TZ
Popisek: Tomáš Zdechovský, poslanec Evropského parlamentu za KDU-ČSL

Situace nenechala klidným europoslance Tomáše Zdechovského, který se tématem ve světě pronásledovaných křesťanů intenzivně zabývá už druhé období a interpeloval proto Evropskou komisi. „Komisi jsem vyzval, aby situaci křesťanů v Eritrei řešila, protože k tomu má pravomoce a někdy ke zlepšení pomůže už jen její zájem o téma. Tento týden mi odpověděla paní komisařka Mogheriniová a postup tamní vlády poměrně ostře zkritizovala,“ sděluje podrobnosti k odpovědi Zdechovský, kterého potěšilo, že Komise už začala vyjednávat.

„Eritrejská vláda se jim prý snažila namluvit, že se jedná o převod správy klinik na Ministerstvo zdravotnictví v souladu s vnitrostátním právem a ne o pokus omezit působení katolické církve. Komise na to ale naštěstí nepřistoupila a požádala o schůzku s eritrejským ministrem zahraničních věcí k dalšímu projednání dané záležitosti,“ říká dále Zdechovský s tím, že v této fázi je důležité zapojení evropské diplomacie do jednání a příslib, že se neoprávněné zabavování majetku ještě bude řešit. „Situaci plánuji dále sledovat a případně pomohu připravit k tématu rezoluci EP, přes níž by se získala větší vyjednávací síla. EU se musí umět za křesťany postavit!“ uzavírá odhodlaně Zdechovský.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

17:17 Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

Výnosy z aukcí emisních povolenek budou nově využívány ze sta procent na vybraná klimatická opatření…