Zdechovský (KDU-ČSL): Evropský parlament pomůže uneseným dětem vrátit se zpět

10.02.2015 5:31

Ve středu 11. února bude Evropský parlament na plenárním zasedání ve Štrasburku hlasovat o připojení osmi států včetně Ruska k Haagské úmluvě o občanskoprávních aspektech mezinárodních únosů dětí z roku 1980.

Zdechovský (KDU-ČSL): Evropský parlament pomůže uneseným dětem vrátit se zpět
Foto: Mgr. Tomáš Zdechovský
Popisek: Mgr. Tomáš Zdechovský

Dopad to bude mít i na Čechy.

„Koncem loňského roku se Evropský soud pro lidská práva zastal Čecha Zdeňka Hromádky, kterému jeho dceru odvezla matka dítěte do Ruska. Zdeněk Hromádka měl podle předběžného opatření pražského soudu dostat dívku do péče, ale toto české rozhodnutí Rusko nerespektovalo,“ vysvětlil význam připojení se dalších států k Haagské úmluvě europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) a dodává: „To se nyní výrazně změní ve prospěch rodiče, kterému bylo dítě uneseno.“

Případ Aničky Hromádkové se táhne roky

Případ Aničky Hromádkové se táhne roky. V roce 2008 v rámci rozvodového řízení svěřil český soud svým předběžným opatřením dívku do péče otce, její matka (původem z Ruska) ale s dcerou vycestovala do země svého původu a už se nevrátila. Otec se od té doby marně domáhá vrácení své dcery do Česka.

Rozsudek, jímž byla Anna Hromádková svěřena do výchovy jejího českého otce, nabyl právní moci v roce 2012, ruské soudy jej však neuznaly a dívka zůstala s matkou. Úřady v Rusku dlouhodobě zastávají názor, že matka s dcerou vycestovaly do vlasti zcela legálně. Anně udělily ruské občanství. Podobné případy by se však v minulosti neměly opakovat.

K Haagské úmluvě se připojí dalších osm států

Haagská úmluva umožňuje rodiči, kterému bylo dítě neoprávněně přemístěno (uneseno druhým rodičem) požádat úřady o pomoc při navrácení dítěte. V České republice tyto záležitosti řeší Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí. Pokud nedojde k dobrovolnému návratu dítěte, může o jeho návratu rychle rozhodnout soud v daném státě, ve kterém se nachází „unesené“ dítě. „Připojení států včetně Ruska k Haagské úmluvě je důležitý krok, který pomůže zlepšit občanskoprávní stav v řešení unesených dětí,“ dodává europoslanec Tomáš Zdechovský. Mezi další státy, které se připojí k Haagské úmluvě, bude Gabon, Andorra, Seychely, Albánie, Singapur, Maroko a Arménie.

 

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Zdechovský - profil

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…