Zdechovský (KDU-ČSL): Evropský soud pro lidská práva bude řešit 34 stížností proti norskému Barnevernetu

07.11.2019 9:17

V průběhu října oznámil Evropský soud pro lidská práva Norsku, že se bude k známým 26 případům blíže zabývat ještě dalšími 8 stížnostmi proti postupu norské sociální služby Barnevernet.

Zdechovský (KDU-ČSL): Evropský soud pro lidská práva bude řešit 34 stížností proti norskému Barnevernetu
Foto: Archiv TZ
Popisek: Tomáš Zdechovský, poslanec Evropského parlamentu za KDU-ČSL

Celkově tak je stížností už 34 a je pravděpodobné, že se počet ještě navýší. V minulém roce se přitom do této fáze projednání dostaly jen 3 z 88 zaslaných případů.

„Vzhledem k tomu, že v Norsku žije jen zhruba 5,3 milionu obyvatel, je 34 tamní vládě komunikovaných stížností souvisejících s Barnevernetem, skutečně extrémně vysoké číslo. Už nemůže být sporu o tom, že zde dochází k porušování lidských práv,“ komentuje situaci europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který se problematikou dlouhodobě zabývá.

„Poté co Velká komora v září konstatovala porušení článku 8 o právu na rodinný život v případě Strand Lobben, jsem očekával, že se ledy pohnou a rodiče získají novou naději. I mě ale překvapuje, kolika případy se štrasburský soud rozhodl zabývat, protože síto je skutečně velké. Například u dvakrát větší České republiky loni soud vydal jen 4 rozsudky, ačkoliv zaslaných stížností bylo 347,“ říká dále Zdechovský, který je i spoluautorem knihy Stolen childhood (Ukradené dětství), která se Norsku věnuje.

„Jak už bylo dříve potvrzeno, mezi těmi nyní už 34 kauzami je i případ Evy Michalákové, nezbývá proto než jen doufat, že se soud od přijímání dalších a dalších případů přesune ke kladným rozsudkům,“ říká závěrem Zdechovský.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

19:05 Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

Zastupitelé hlavního města Prahy schválili odkup osmi pozemků od Českých drah. Pozemky se nacházejí …