Zdechovský (KDU-ČSL): Jen jedno sídlo EU by přineslo významnou úsporu

09.04.2019 12:13

Komentář ke třem sídlům Evropského parlamentu

Zdechovský (KDU-ČSL): Jen jedno sídlo EU by přineslo významnou úsporu
Foto: red
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

Představte si situaci, že by měla Poslanecká sněmovna tři sídla. Na výborech by poslanci zasedali v Praze, na plenární schůze by se přesunuli do Brna a veškerá administrativa by se vyřizovala v Ostravě. Vidina něčeho takového je samozřejmě nereálná a obávat se jí nemusíme. Nicméně minimálně jeden významný případ, kdy parlament sídlí ve třech městech, zde máme. Ano, jedná se o Evropský parlament.

Jednou za měsíc probíhá obrovské stěhování celého parlamentu z Bruselu do Štrasburku a po týdnu zpět. Pro úplnost je potřeba dodat, že sekretariát sídlí v Lucemburku. Neúměrné finanční náklady na provoz Evropského parlamentu jsou při takovém stavu věcí zcela nesporné.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Zavedení pouze jednoho sídla by proto přineslo významnou úsporu. Podle analýzy Evropského účetního dvora by se ušetřilo 127 milionů eur ročně, které by se daly mnohem lépe využít jinde. A to není všechno. Další peníze navíc by přinesl prodej či pronájem kancelářských budov ve Štrasburku i Lucemburku.

Osobně jsem jedním ze členů iniciativy s názvem Single Seat, jejímž cílem je zrušení sídel Evropského parlamentu v Lucemburku a Štrasburku. Pevně věřím, že příští Komise k problematice zaujme vstřícnější postoj a vyjednávání se posunou. Míč je teď především na straně Francie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: 15 milionů na domácí hospicovou a paliativní péči. Protože to je důležité

20:18 Hejtman Grolich: 15 milionů na domácí hospicovou a paliativní péči. Protože to je důležité

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke smrti a umírání.