Zdechovský (KDU-ČSL): Křivé obvinění ze sexuálního zneužívání je trestný čin?

21.02.2016 21:42

Asi všichni se shodneme na tom, že sexuální zneužívání dětí je skutek nanejvýš odporný a ničím neomluvitelný, který si zaslouží opravdu přísné potrestání viníka. V této souvislosti bych rád zmínil ještě jeden aspekt.

Zdechovský (KDU-ČSL): Křivé obvinění ze sexuálního zneužívání je trestný čin?
Foto: red
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

Vzhledem k tomu, o jak zavrženíhodné a nebezpečné jednání jde, je nutné zdůraznit, že stejně tak nepřípustné je i křivé obvinění ze sexuálního zneužívání. Není snad potřeba dlouze vysvětlovat proč.

Už pouhé nařčení z pohlavního zneužívání dětí dokáže udělat ze slušného člověka toho nejhoršího vyvrhele společnosti a navždy ho poznamenat. Utrpí jeho dobrá reputace, kterou si budoval celý svůj dosavadní život, přátelské vztahy a často také slibně rozjetá kariéra. I když se třeba později jasně prokáže, že dotyčný je ve skutečnosti čistý jako lilie, stín podezření zůstává nadále. Mnoho lidí by mohlo vyprávět o tom, jak lze dobrou pověst velmi snadno ztratit a o to obtížnější je získat ji zpět.

Tvrdý postup Nejvyššího soudu v případě advokáta

Vítám proto verdikt nejvyššího soudu v případu, kde 42letý muž adresoval dvěma soudům podání, ve kterých obvinil advokáta své bývalé partnerky ze sexuálních deliktů páchaných na nezletilých dětech, které zastupoval v opatrovnických řízeních. Obvinění se neprokázalo a na lavici obžalovaných naopak zasedl ten, kdo  se nepravdivým obviněním pokoušel advokáta poškodit.

Nejvyšší soud se v této záležitosti zachoval, jak nejlépe mohl. Lživé nařčení ze sexuálního zneužívání dětí je podle něho dehonestací slušného občana. Zcela zásadní v rozsudku je tvrzení, že snaží-li se někdo křivým obviněním někoho dostat do nepříjemností, je takové jednání trestným činem. Spravedlnosti bylo sice v kauze zmíněného advokáta učiněno zadost, ale co další kauzy?

Proč se takto nepostupuje v případě matek?

Pokud nechceme vznést námitku, že výše zmíněný případ je výjimečný z důvodu, že dotyčný muž je advokát a byl obviněn ze zneužívání jiným mužem, musí soudy stejně postupovat i v případě křivých obvinění ze strany žen (matek). Ty, ve snaze získat děti do péče při rozvodu, často křivě obviní ze zneužívání dětí své bývalé partnery.

Podobných kauz existují v České republice tisíce. Osobně znám řadu otců, kteří se po křivém obvinění dostali až do vězení, což jim absolutně zničilo osobní život i kariéru. V jejich případě je však postup policie a státních zástupců daleko více laxní se snahou případy v 90 procentech odložit. A to je absolutně neakceptovatelné. Stejně jako to, aby právo v České republice platilo pouze pro někoho. Co myslíte?

Přeji hezký den a veselou mysl!

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice