Zdechovský (KDU-ČSL): Musíme i nadále podporovat dialog mezi státy

10.04.2022 18:41

Tomáš Zdechovský obdržel stříbrnou medaili za posilování vztahů s Marokem

Zdechovský (KDU-ČSL): Musíme i nadále podporovat dialog mezi státy
Foto: Archiv TZ
Popisek: Tomáš Zdechovský, poslanec Evropského parlamentu za KDU-ČSL

Předseda Sněmovny reprezentantů Marockého království Rachid Talbih Alami udělil europoslanci Tomáši Zdechovskému (EPP, KDU-ČSL) stříbrnou medaili za dlouhodobé rozvíjení vztahů mezi Evropskou unií a Marokem. Podle Zdechovského je důležité i do budoucna hledat konstruktivní řešení, která budou výhodná pro obě strany. 

Anketa

Který z jmenovaných šéfů vlád je nejlepší?

1%
0%
3%
95%
hlasovalo: 57071 lidí

„Velmi si vážím ocenění, které jsem obdržel od jednoho z nejrespektovanějšího politiků v Maroku. Beru to jako poděkování za mé dosavadní úsilí v posilování vztahů mezi EU a Marokem. Musíme i nadále podporovat dialog mezi státy v regionu a investovat do vzdělání a infrastruktury,“ komentuje Zdechovský s tím, že v současné době zde běží několik desítek projektů za miliardy eur.

Evropská unie podporuje stabilitu v celém regionu Magrebu. Maroko patří mezi její nejdůležitější partnery v této oblasti. „Jakákoliv destabilizace Magrebu velmi ovlivňuje a bude ovlivňovat EU a její stabilitu. Bylo tomu opakovaně již v době konfliktu o Západní Saharu. Pokud by došlo ke konfliktu, začne masová migrace do EU, to by určitě změnilo politickou mapu EU, ale i Českou republiku. A to si nikdo nepřeje,“ doplňuje Zdechovský, jenž je v Evropském parlamentu místopředsedou kontrolního rozpočtového výboru (CONT).

Maroko tento týden ve Štrasburku oficiálně převzalo předsednictví Parlamentního shromáždění Unie pro Středomoří (AP-UfM). Slavnostní předání se uskutečnilo během zasedání středomořské delegace, kterému předsedala předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsola.

Při této příležitosti Alami, jako nový předseda tohoto středomořského parlamentního shromáždění, představil politické priority marockého předsednictví, které chce v následujících měsících naplňovat. Shromáždění nabízí příležitost k mnohostranné spolupráci mezi volenými zástupci Evropské unie a jejich středomořských partnerských zemí.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

8:05 Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo II. výzvu aktivity Inovace Operačního programu Technologie…