Zdechovský (KDU-ČSL): Na podvodnou firmu DAD si už posvítili v Německu, v Česku se jí soudy zatím zastávají

27.08.2020 14:33

DAD Deutscher Adressdienst je mnoha podnikatelům v Evropě nechvalně známá svými dopisy, které vzbuzují dojem oficiální korespondence "Evropského obchodního rejstříku", do něhož by se měli na tři roky za roční poplatek 977 eur (zhruba 25 tisíc korun) povinně zaregistrovat. Jedná se přitom o nekalou praktiku, která nemá nic společného s úřady EU a chce jen nalákat k zápisu do fiktivního katalogu. Jasno v tom mají ale jen německé soudy, české se podvodné firmy zastaly.

Zdechovský (KDU-ČSL): Na podvodnou firmu DAD si už posvítili v Německu, v Česku se jí soudy zatím zastávají
Foto: Archiv TZ
Popisek: Tomáš Zdechovský, poslanec Evropského parlamentu za KDU-ČSL

„Šmejdskými dopisy firmy DAD se zabývám už od roku 2018, kdy se snažili zneužít evropské směrnice GDPR a podvodně nalákat podnikatele v celé EU k registraci do jejich bezcenného katalogu za absurdně vysoké částky,“ vysvětluje europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který ve věci interpeloval Evropskou komisi a požádal o zakročení. Komise však jen potvrdila, že jde o známou nekalou praktiku a vše si musí řešit samy členské státy. Trestní oznámení pak policie odkládala s tím, že se firmy mají s německou společností rovnou přímo soudit.

„V negativním smyslu se následně stal precedentem rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 1, který koncem května 2019 rozhodl ve prospěch kontroverzní německé společnosti, čehož firma využívá k vytvoření dalšího tlaku na podnikatele,“ popisuje dále Zdechovský, na něhož se v mezičase s prosbou o pomoc a právní radu obrátilo několik desítek podnikatelů z celé České republiky.

Německý soud nekalé praktiky firmy jednoznačně odmítl

„Máme v plánu podnikatelům pomoci s podáním hromadné žaloby, momentálně však čekáme, jak dopadne separátní soud jednoho českého podniku, který se soudí mimo Prahu. Naději, že výsledek dopadne úplně obráceně, tedy ve prospěch české firmy, dává i rozsudek z Kolína nad Rýnem, který s firmou DAD vyběhl a dosud nám nebyl znám,“ říká Zdechovský, který chce předně varovat další podnikatele, aby na nabídku vůbec nereagovali ani při opakovaném zasílání, což je v tomto konkrétním případě nejlepší obrana.

„Zcela chápu, že evropsky vypadající grafické provedení dokumentu, volba slov, odkazy na evropskou legislativu i české rozhodnutí soudu může příjemce zmást a vyvolat v něm strach z případného vymáhání dluhu, to je ale přesně ta nekalá praktika, kterou německá společnost využívá k napálení podnikatelů,“ shrnuje Zdechovský a nabízí konzultace, případně koordinaci a propojení s dalšími poškozenými.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…