Zdechovský (KDU-ČSL): Počet pronásledovaných křesťanů loni vzrostl globálně o 30 milionů

19.03.2019 12:03

Kardinál Dominik Duka a europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL, ELS) se při svém nedávném setkání shodli, že je potřeba začít systematicky řešit situaci pronásledovaných křesťanů ve třetích zemích.

Zdechovský (KDU-ČSL): Počet pronásledovaných křesťanů loni vzrostl globálně o 30 milionů
Foto: red
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

Při schůzce byla domluvena další systematická spolupráce a větší koordinace aktivit. Europoslanec Zdechovský, který se problematice pronásledovaných křesťanů dlouhodobě věnuje, prosazuje zvýšení politického a ekonomického tlaku na státy, které dlouhodobě nedodržují lidská práva a náboženské svobody.

„Počet pronásledovaných křesťanů loni vzrostl globálně o 30 milionů a dnes je různým formám perzekuce vystaveno celosvětově na 245 milionů věřících. Se zájmem jsem si proto vyslechl, co ohledně této situace dělá Evropský parlament a také konkrétně pan europoslanec Zdechovský. Rozsah jeho aktivit mě překvapil, protože tuto stránku své činnosti nijak nemedializuje. Domluvili jsme se proto na dalším společném postupu a spolupráci,“ popisuje detaily schůzky kardinál Duka.

„Česká republika stále bohatne, proto jsem přesvědčen, že bychom nejen měli, ale i přímo můžeme pomáhat také v zahraničí. Při uvažování komu pomoci bychom se ale měli zamyslet nad tím, kdo to skutečně potřebuje, ocení to a pomoc nebude nijak kontraproduktivní. Toto kritérium podle mě splňují křesťané v zemích, kde nejsou dodržována lidská práva,“ říká Zdechovský, který problematiku perzekuovaných křesťanů v Evropském parlamentu aktivně řeší po celý svůj mandát v rámci naléhavých rezolucí a dalších aktivit.

„V řadě případů se už podařilo zachránit křesťany před smrtí nebo dosáhnout zrušení různých trestů. Nicméně je nutné opakovat, že v řadě zemí jako Sýrie, Egypt, Súdán, Pákistán nebo Čína, jsou křesťané obětmi sektářského násilí nebo politických procesů. A proto je nutné se této problematice začít více věnovat,“ doplnil europoslanec Zdechovský.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…