Zdechovský (KDU-ČSL): Škrty v rozpočtu na pomoc v zahraničí jen podpoří nelegální migraci

19.12.2017 19:51

Pozměňovací návrh rozpočtu České republiky na příští rok z pera poslanců Strany přímé demokracie Tomia Okamury hrozí vyvoláním mezinárodní ostudy.

Zdechovský (KDU-ČSL): Škrty v rozpočtu na pomoc v zahraničí jen podpoří nelegální migraci
Foto: red
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

Jejich nápad snížit rozpočet na zahraniční rozvojovou spolupráci téměř o třetinu by znamenal jak porušení mezinárodních závazků České republiky, tak zničení dlouhodobé práce, kterou na objednávku státu odvádějí odborníci z České republiky v rámci mezinárodních týmů. V neposlední řadě si návrh protiřečí s proklamovanými snahami pomáhat v zemích, odkud lidé kvůli chudobě či ozbrojeným konfliktům odcházejí do Evropy.)

"Poslanecký návrh pracuje se škrty 200 mil. Kč v rozpočtové kapitole 306 Ministerstva zahraničních věcí, a to z původní částky necelých 700 mil. Kč. I původní částka je přitom hluboce pod závazky, které Česká republika má,“ komentuje návrh europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) a připomíná, že ukazatele Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj uvádí, že ČR aktuálně přispívá 0,14 % z hrubého národního důchodu. Její závazek je přitom 0,7 % a doporučení EU pro nové členské země je 0,33 %. 
„Další škrty v této oblasti by tedy nejen mohly znamenat poškození dobré pověsti České republiky, ale jde to celkově proti všem dosavadním vyjádřením SPD a Tomia Okamury, že chtějí zastavit nelegální migraci a spíše přispívat na rozvojovou a humanitární pomoc, aby se omezily důvody, kvůli kterým lidé odcházejí do Evropy,“ upozorňuje na protiřečící si jednání a sliby Zdechovský.

Za postradatelné byly poslanci označeny položky, jako jsou humanitární pomoc, transformační spolupráce nebo příspěvky mezinárodním organizacím. Jedná se přitom o peníze, jejichž prostřednictvím naše země aktivně a cíleně pomáhá přímo v místech humanitárních katastrof nebo ozbrojených konfliktů. 
„Je to Česká republika, která stanovuje cíle a priority pomoci. Apeluji proto na všechny poslance Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, aby rozpočtovou kapitolu Ministerstva zahraničních věcí schválili v původním znění, tedy bez omezení zahraniční rozvojové spolupráce,“ vyzývá Zdechovský. 

(převzato z Profilu)

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Laudát (KAN): Zpackali jsme to víc, než byste čekali, vaše TOP 09

8:14 Laudát (KAN): Zpackali jsme to víc, než byste čekali, vaše TOP 09

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nominaci a odvolání nominace Pavla Tuleji na post m…