Zdechovský (KDU-ČSL): Soudy už nesmí bezdůvodně opomíjet otce

13.12.2017 7:40

České soudy mají stále velký problém. Zdráhají se dávat děti do střídavé péče, a to dokonce i v případech, kdy je to podle všech relevantních kritérií pro dítě jasně lepší. Bezdůvodně tak brání otcům ve výchově vlastních dětí.

Zdechovský (KDU-ČSL): Soudy už nesmí bezdůvodně opomíjet otce
Foto: red
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

Vítám proto další rozhodnutí Ústavního soudu, kde se soudci vyslovili pro střídavou péči a zrušili tím předchozí soudní rozhodnutí. V tomto případě bylo dáno za pravdu otci stěžujícímu si na jednání soudů, které svěřily dítě do péče matky.

Okresní, resp. krajský soud otci původně umožnil stýkat se se synem jen vždy v každém sudém kalendářním týdnu od pátku 18.00 hodin do neděle 18.00 hodin a v každém sudém kalendářním roce od 26. 12. 9.00 hodin do 28. 12. 18.00 hodin. Takové rozdělení péče ale postrádalo jakýkoli smysl.

Proč? Jak totiž zaznělo i ve stanovisku Ústavního soudu, soudy nedokázaly zohlednit skutečnost, že „mezi rodiči nezletilého existovala (před rozhodnutím soudu) dohoda o péči a styku s otcem, která byla také fakticky realizována”. Původně byla totiž zavedena taková praxe, že otec se mohl stýkat se synem téměř každý víkend a Vánoce mělo dítě trávit střídavě u matky a otce. Z naprosto nepochopitelných důvodů to ale soudy nebyly schopné patřičně zohlednit.

Byl zde ale ještě další problém. Oba rodiče od sebe dělila vzdálenost 180 km. Vina zde ale jasně padá na hlavu matky, která se rozhodla odstěhovat z Kolína. Za poslední tři roky se přestěhovala dokonce pětkrát a vytvořila tak současnou překážku v podobě velké vzdálenosti bydlišť obou rodičů. Naproti tomu otec byl schopný dát dítěti mnohem stabilnější zázemí. Z toho naprosto jednoznačně vyplývá, že péče otce měla dítěti jedině prospět.

Soudy už nesmí bezdůvodně nadržovat matkám!

Rozhodnutí ústavních soudců je pro mě potvrzením trendu, kdy se začíná více zohledňovat princip nejlepšího zájmu dítěte v souladu se zněním Úmluvy o právech dítěte. Jinými slovy, vychází se dlouhodobě z premisy, že zájmem dítěte je, aby bylo především v péči obou rodičů. Ano, není vždy možné tento princip uplatnit, nicméně v takových případech musí existovat opravdu velmi závažné důvody. Mnozí soudci na to ale stále zapomínají.

V nových řízení jsou tedy obecné soudy nyní vázány tímto nálezem. Bude na nich, aby v tomto případě znovu přezkoumaly podmínky pro péči o nezletilého a rozhodly spravedlivěji a v souladu s nálezem Ústavního soudu.

Jsem rád, že Ústavní soud opět plácl obecné soudy přes prsty a vyhověl stížnosti otce. Dal tak jasně najevo, že bezdůvodné opomíjení otců ve výchově dětí už nebude dále tolerovat. A to je dobrá zpráva především pro všechny děti.

Přeji hezký den a veselou mysl!

Tomáš Zdechovský

Převzato z blogu autora.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Canov: Nejčernější den v historii Senátu

20:07 Senátor Canov: Nejčernější den v historii Senátu

Nevídaný skandál ve věci návrhu novely Občanského zákoníku (známé pod názvem „Manželství pro všechny…