Zdechovský (KDU-ČSL): Vracíme se o dvacet let zpět. Situace ve Frýdku-Místku je krizová

11.01.2016 13:05

Česká republika neví, jestli bude stavět obchvaty a dálnice.

Zdechovský (KDU-ČSL): Vracíme se o dvacet let zpět.  Situace ve Frýdku-Místku je krizová
Foto: red
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

Senátor Jiří Carbol a europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) se sešel s ministrem dopravy Danem Ťokem kvůli zdržení výstavby obchvatu Frýdku-Místku. Tato stavba patří mezi desítky dalších, kterým hrozí zpoždění.

„Při přípravě nového zákonu o EIA se zapomnělo na to, že je tu spoustu staveb, které mají platné hodnocení vlivu na životní prostředí a tím tak i povolení ke stavbě. Proto jsme nyní v situaci, kdy hrozí, že budeme muset celý proces opakovat, a to včetně územního rozhodnutí, vyvlastnění pozemků a nového hodnocení vlivu na životní prostředí. Tím se dostáváme o dvacet let zpět,“ vysvětluje současnou nepříjemnou situaci europoslanec Tomáš Zdechovský.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

„Pokud nedojde k dohodě s Evropskou komisí o uznání vlivu na životní prostředí (EIA), budeme mít velký problém,“ připustil po jednání senátor Jiří Carbol, který se chce sejít osobně i s premiérem Bohuslavem Sobotkou. Pro obchvat Frýdku-Místku, stejně jako pro ostatní stavby, byla zpracována EIA před mnoha lety. V současné době však kvůli české legislativě stojí stavba desítek podobných staveb.

Situace ve Frýdku-Místku je krizová

Ministerstvo dopravy intenzivně hledá způsob, jak docílit zpravomocnění původního hodnocení vlivu na životní prostředí. Podle ministra to zatím vypadá, že dojde ke kompromisu, a to tak, že EIA se bude muset u některých staveb zopakovat. Podle senátora Carbola je však situace v samotném Frýdku-Místku natolik krizová, že případné zdržení o tři a více roky prostě není akceptovatelné.

„Zda se to bude týkat i obchvatu Frýdku-Místku není zatím jasné. Do řešení se musí vložit premiér Sobotka a jednat s Evropskou komisí. Potřebujeme, aby stará, tedy původní EIA, zůstala v platnosti,“ zdůraznil po setkání Zdechovský, který vznesl dotaz na Evropskou komisi, zda tyto stavby musí dělat nové hodnocení EIA. Zde dostal předběžnou odpověď, že nikoliv.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela, která zavádí sdílení elektřiny

16:21 Ministr Síkela: Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela, která zavádí sdílení elektřiny

Novela energetického zákona LEX OZE II z dílny Ministerstva průmyslu obchodu (MPO), která zavádí sdí…