Zdeněk Somr (ODA): Vládní zákazy a nedůvěra v lidi napáchá další škody

01.10.2020 19:04

Nouzový stav byl vyhlášen, od pondělí bude trvat 30 dní a k tomu stát podniká další plošná omezení a zákazy. Jde o další nesystémové opatření ze strany vlády. Občanská demokratická aliance je přesvědčena o tom, že tento postup nejenže šíření koronaviru zcela nezastaví (dle řady expertů tu s námi bude už navždy nebo minimálně celé roky), ale ještě prohloubí ekonomickou krizi způsobenou jarním vypnutím ekonomiky.

Zdeněk Somr (ODA): Vládní zákazy a nedůvěra v lidi napáchá další škody
Foto: Archiv ODA
Popisek: Místopředseda ODA Zdeněk Somr

Anketa

Chcete Miroslavu Němcovou v Senátu?

6%
94%
hlasovalo: 31544 lidí
Proč jsme o tom v ODA přesvědčeni? Všeobecně se říká, že Česká republika se z premianta v boji s virem zhoupla na opačnou stranu a jsme bráni jako odstrašující příklad. To bude mít v kombinaci s plošnými zákazy další devastující účinky. Zastaví to další firmy, přestože jejich samotný provoz direktivně omezen nebude. Budou se sem totiž bát například zahraniční servisní dělníci a pokud fabrice nebude mít kdo opravit stroj, bude muset zastavit výrobu. Už teď jsou důsledky toho všeho vidět na pražském výstavišti v Letňanech, kde vystavovatelé ruší svou účast, přestože měli zaplacené prostory. Nezajímá je, že o ty peníze přejdou. Zaměstnanci z jiných, nezasažených, koutů republiky nechtějí do Prahy. Tolik jen dva z mnoha a mnoha případů, které se už dávno dějí.

Základní problém je kořeněn hluboko. Jde o nedůvěru státu v občany a firmy. Přitom podnikatelé a střední firmy jsou právě těmi, kdo krize přežívají nejlépe. Ukázalo se to v minulosti během ekonomické krize po roce 2008. Banky před tím podnikatelům doslova vnucovaly úvěry s tím, že je to tak levné, že nepůjčit si by byl hřích.

Firmy poslechly, nabraly si úvěry, peníze investovaly, přišla krize a jak reagovaly banky? Všechno to zasekly. Nepomohlo, že zástupce všech největších bank na Hospodářské komoře žádaly, aby to nedělali. Byli jsme si jisti, že střední firmy to zvládnou. Místo toho banky poslechly své zahraniční matky, úvěry stoply a krizi to ještě prohloubilo. Výsledek? Měli jsme pravdu, středí firmy z krize vyšly nejlépe. Jde totiž většinou o lidi, kteří si své podniky vydupali z ničeho a když přišla krize, zvládli to znovu. Chci tím říct jedinou věc, stát by měl důvěřovat a nechat lidem zodpovědnost. Oni už si poradí.

Ministerstvo zdravotnictví nemá vymýšlet další zákazy. Dávno mají být na všechno připraveni, mají chrlit data a epidemiologické plány, co s tím dělat. Přece snad znají vývoj křivky. Ať dají firmám či svazům data a oni si s tím poradí. Dokud se toto nezmění, budeme už jen sčítat další škody.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…