Zelení: Chceme otevřít debatu o dani ze superbohatství

25.05.2024 22:01 | Ze sítí

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k zajištění dostatku finančních prostředků pro chod státu

Zelení: Chceme otevřít debatu o dani ze superbohatství
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

Pro Evropu, a s ní i pro Českou republiku, existuje dobré a jednoduché řešení, jak získat miliardy na modernizaci ekonomiky nebo lepší veřejné služby, jako školství a zdravotnictví. Je jím zdanění majetku superbohatých, jak ukazuje studie, kterou si nechala vypracovat Strana zelených.

Touto studií chceme otevřít debatu o dani ze superbohatství. Není možné, aby daňovou zátěž nesli z velké míry zaměstnanci nebo důchodci. Náš návrh jasně ukazuje, jak můžeme jednoduše získat peníze pro modernizaci Česka a potřebné investice.

Podle studie by zdanění superbohatství, tedy majetku nad 111 milionů korun, sazbou 3,5 procenta přineslo státnímu rozpočtu více než 58 miliard korun ročně. Tato daň by se přitom dotkla pouze zhruba 4200 osob v České republice.

Zdanění superbohatství podporuje 63 procent respondentů reprezentativního průzkumu, který jsme si nechali zpracovat. Nadpoloviční většinu mají tyto návrhy u voličů v podstatě všech relevantních stran. Například i 58 procent voličů ODS se zdaněním superbohatých souhlasí.

Zelení poukazují i na to, že návrh má ekologickou rovinu. Jedno procento nejbohatších lidí produkuje více emisí CO2 než nejchudší polovina světové populace. Je proto logické, aby se na ochraně klimatu a modernizaci ekonomiky superbohatí podíleli odpovídajícím způsobem.

Proč takovou daň ještě nemáme? Problémem je stará politická generace, která nemá odvahu ani vůli takové jasné řešení přijmout, jak v Česku, tak na celoevropské úrovni. Buďto nechtějí, nebo nemohou, protože jsou na superbohaté napojeni nebo jim jsou zavázáni. Proto potřebujeme v politice novou generaci, která se nebude bát rozumné řešení prosazovat.

Více o našem návrhu se dozvíte ZDE.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Aleš Dufek byl položen dotaz

Přemýšlíte, proč jste nevyhráli?

Napadlo vás, že si za to můžete jen a jen sami, tím, jak všechny hned urážíte, jak o sobě mluvíte jako o těch jediných demokratech a jak jsou jen ty vaše názory správné? Logicky se to dotýká pak každého, kdo má jiný pohled na věc než vy a dá pak hlas někomu jinému, i když třeba s řadou věcí, co pros...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Volby do Evropského parlamentu a neúspěch liberálů

18:02 Vích (SPD): Volby do Evropského parlamentu a neúspěch liberálů

Jednou za pět let je občanům EU dána teoretická možnost něco ovlivnit. Ve skutečnosti je to trochu i…