Zelení: Chceme ústavní soudkyni

27.05.2022 16:21 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilul k petici za jmenování ženy na pozici ústavní soudkyně

Zelení: Chceme ústavní soudkyni
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

Na konci loňského roku se funkce ústavní soudkyně vzdala Kateřina Šimáčková. Prezident republiky v nedávných dnech předložil Senátu žádost o souhlas se jmenováním Petra Poledníka na uvolněné místo.

K jeho jmenování existují značné výhrady týkající se jeho působení u Rozhodčího soudu při Hospodářské komoře České republiky a Agrární komoře České republiky, kde měl vydávat rozhodčí nálezy i poté, co bylo rozhodnuto o jejich nezákonnosti.

Pevně věříme, že se podaří najít vhodnější kandidáty, a dovolujeme si apelovat na to, aby na uvolněné místo byla nominována žena. Po odchodu Kateřiny Šimáčkové zůstává na Ústavním soudu jediná žena-soudkyně.

Anketa

Jste pro razantní navýšení výdajů na obranu?

3%
95%
hlasovalo: 45150 lidí

Tento stav jistě není odrazem toho, že by schopné ženy v právních profesích chyběly, právě naopak. Ženy tvoří 61 % soudců na českých soudech, více než polovinu absolventů právnických fakult, zastávají přes polovinu funkcí na státních zastupitelstvích (v roce 2018 to bylo 53 %) a stále častěji se stávají partnerkami v advokátních kancelářích.

Jistě tedy nebude problém najít vhodnou kandidátku, která na Ústavní soud vnese ženskou perspektivu. Je nesporné, že ženská životní zkušenost se od mužské liší, což se projevuje v řadě oblastí. Četné mezinárodní výzkumy ukazují, že ženy rozhodují odlišně od svých mužských kolegů.

Je znepokojivé, že v orgánu s tak výraznou rozhodovací pravomocí je jen slabě zastoupena celá jedna polovina populace. Ženy mají životní zkušenost výrazně odlišnou od mužů, jsou jinak vychovávány, mají jiné ambice, řeší řadu odlišných každodenních problémů. Jejich hlas proto musí být v rozhodovacích funkcích co nejspravedlivěji zastoupen.

Nedůstojně nízké zastoupení žen může vést i k oslabení důvěry v Ústavní soud, a to nejen ze strany žen, které nejsou zastoupeny nikým se zkušeností s jejich životními problémy a zkušenostmi.

Souhlasíte? Podepište petici ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace