Zelení: Do evropských voleb nás povedou Liška a Suchardová

10.03.2014 8:35

Zelení si zvolili čelní kandidáty do Evropského parlamentu (EP). Do voleb je povede předseda strany Ondřej Liška a právnička Michaela Suchardová. Zelení také schválili svůj program – ten klade důraz na ekonomické oživení a prosperitu Evropy, zajištění rovných šancí pro všechny a kvalitní život ve zdravém prostředí.

Zelení: Do evropských voleb nás povedou Liška a Suchardová
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Zelení jsou čtvrtým nejsilnějším poslaneckým klubem v Evropském parlamentu, čeští zelení mají reálnou šanci ji po volbách posílit o své zástupce. Zelení se v Europarlamentu zapsali především důsledným prosazováním ochrany lidských práv, ochrany zdraví a práv spotřebitelů či moderní energetiky.

“Mandát europoslance byl až na výjimky pro české politiky dosud spíš odstavnou kolejí bez významného přínosu. To chtějí zelení změnit, proto kandiduji do Evropského parlamentu jako předseda strany. Chci, aby se Evropa vrátila do české politiky. Chci, aby evropské otázky zaujaly v české veřejné diskusi stejně důležité místo, jako má EU vliv na naše životy,” uvedl Ondřej Liška, předseda strany a jednička zelených ve volbách do EP.

Na jednotlivých místech kandidátky zelených se již tradičně zipovým způsobem střídají muži a ženy jako výraz prosazování zastoupení obou pohlaví v politice. Kandidáty do Evropského parlamentu schvaluje republiková rada Strany zelených v rámci demokratických primárních voleb.

Ondřej Liška (*1977) je politikem se zkušeností s působením na komunální úrovni i v Evropě, jako poslanec českého parlamentu, jako předseda výboru pro evropské záležitosti i ve vládě jako ministr školství. V Bruselu působil jako poradce pro regionální rozvoj a evropské strukturální fondy. Prosazuje politiku, které nejde pouze o krátkodobý růst, ale o dlouhodobý rozvoj moderní ekonomiky šetrné k lidem i životnímu prostředí. Zelení pod jeho vedením pevně zakořenili v komunální politice a získali zastoupení v Senátu. V roce 2014 byl Ondřej Liška počtvrté zvolen do čela strany. Je spoluzakladatelem a aktivním podporovatelem občanských iniciativ rozvíjející dialog, toleranci, kvalitní vzdělávání a péči o děti se specifickými potřebami. Napsal úspěšnou knihu Církev v podzemí o činnosti věřících v komunistickém Československu. Je otcem dvou dětí.

Michaela Suchardová (*1977) se evropským záležitostem věnuje celý profesní život. Na evropské právo se začala specializovat během studií na Stockholmské univerzitě kde mohla studovat jen díky tomu, že si prostředky na studium vydělala v rámci programu Work and Travel v Coloradu jako servírka. Díky LLM studiu byla najata Evropskou komisí jako tzv. agent pro rozšíření a byla tak jednou z prvních českých vlaštovek pracujících pro evropské instituce v Bruselu. Později pracovala na Ministerstvu průmyslu a obchodu v SOLVIT centru, které pomáhá občanům EU domáhat se práva vůči úřadům. Od roku 2011 pracuje pro nezávislou službu Vaše Evropa Poradenství, která bezplatně poskytuje evropské právní poradenství občanům. Jejím nejoblíbenějším nápojem je voda z kohoutku, kterou si oblíbila již ve Švédsku. Proto se zapojila do iniciativ podporující vodovodu v restauracích k jídlu zdarma či za symbolický poplatek.

reklama

autor: Zeleni.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Rakušanův a Fialův migrační pakt není lék, který EU vyléčí, ale jed

15:06 Babiš (ANO): Rakušanův a Fialův migrační pakt není lék, který EU vyléčí, ale jed

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.