Zelení: I zaměstnanci řetězců si zaslouží volné svátky

24.03.2016 12:27

Poslanecká sněmovna má v době kolem Velikonoc projednat senátní návrh zákona, jímž mají být uzavřena velká nákupní centra o státních svátcích.

Zelení: I zaměstnanci řetězců si zaslouží volné svátky
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Autorem předlohy je senátor ČSSD František Bublan. Ve druhém čtení návrhu zákona v Poslanecké sněmovně ale pražský poslanec ČSSD Štěpán Stupčuk načetl pozměňovací návrh, jímž z novely vypouští všechna nákupní centra, v nichž se nacházejí vedle velkých prodejen i maloobchody.

Argumentuje tím, že by malí prodejci přišli o sváteční tržby. Pokud ale novela bude přijata v této podobě, nedotkne se regulace současně právě těch největších center a ztrácí tak podstatnou část původního smyslu. Lidé by navíc o svátcích stejně zamířili do těchto řetězců a lokální prodejci, např. farmářská tržiště by o zákazníky přišla. Zatímco samostatně výdělečně činný prodejce si ale může vybrat, jestli stráví svátky s rodinou a přijde o část tržeb, zaměstnanec Lidlu nebo Billy nemá na výběr. V nákupních centrech se navíc skutečný maloobchod téměř nevyskytuje, jde spíše o menší prodejny velkých řetězců.

"ČSSD opět ukazuje svoji obvyklou dvojí tvář. Jedna její část skutečně usiluje o zlepšení životních podmínek zaměstnanců. Druhá jde ale bezostyšně na ruku velkému byznysu. Svátky tu musejí být i pro zaměstnance velkých řetězců,“ uvádí předseda Strany zelených Matěj Stropnický.

Původní senátní návrh předpokládal, že obchody zůstanou zavřené na Nový rok, o Velikonočním pondělí, 8. května, 28. září, 28. října a o vánočních svátcích (25. a 26. prosince). Na Štědrý den by mohly mít otevřeno do 12 hodin. Hospodářský výbor minulý týden doporučil poslancům schválit pozměňovací návrh Štěpána Stupčuka (ČSSD). Podle něho by se zavírání netýkalo velkých nákupních center a obchodních galerií nad 5000 metrů čtverečních, v nichž je více nájemců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.