Zelení: Moravskoslezský kraj nepotřebuje další montovny

29.03.2023 4:31 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě prezidenta Pavla v Moravskoslezském kraji

Zelení: Moravskoslezský kraj nepotřebuje další montovny
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

Prezident Petr Pavel plánuje během své právě probíhající cesty do Moravskoslezského kraje navštívit zejména regiony postižené těžbou uhlí. Do nich mají v příštích letech směřovat miliardy korun z evropského Fondu pro spravedlivou transformaci. Pan prezident by se měl zajímat o to, zda je kraj připraven tyto prostředky efektivně a smysluplně využít ke zlepšení života svých obyvatel.

Zelení opakovaně upozorňují na nedostatečnou transparentnost při výběru projektů a nízkou účast veřejnosti na jejich přípravě. Obáváme se, že nastavené podmínky jdou na ruku spíše velkým hráčům než malým a středním subjektům nebo obecním či komunitním iniciativám, pro které jsou fondy především určeny.

Anketa

Má vláda zvýšit základní sazbu DPH z 21 % na 23 %?

4%
96%
hlasovalo: 26157 lidí

Zástupci kraje budou chtít prezidentskou návštěvu nepochybně ohromit velkolepými záměry, ty však nemusí vždy odpovídat skutečným potřebám místních lidí. U těchto strategických projektů navíc hrozí, že nesplní podmínky Evropské komise pro financování spravedlivého přechodu na klimatickou neutralitu a Česko v důsledku toho o tyto peníze přijde.

Moravskoslezský kraj není jenom průmyslové Ostravsko nebo Karvinsko. Doufáme, že si pan prezident při některé příští návštěvě najde čas zavítat také do periferních regionů, jako je Osoblažsko, části Bruntálska či Krnovsko, které se potýkají s odlivem obyvatel, špatnou dopravní obslužností a nedostatkem základních služeb. Chudoba a vyloučení jsou však problémem v mnoha částech kraje a pan prezident by měl podpořit místní samosprávy a občanské iniciativy při společném hledání řešení.

Prezident by se podle nás měl seznámit také s negativními dopady plánovaného rozšiřování mošnovské průmyslové zóny, jehož součástí má být mimo jiné armádní logistické centrum v Petřvaldu. Rozvoj takzvaného Velkého Mošnova, jak jej prosazuje současné vedení kraje, by vedl k rozsáhlým záborům vysoce kvalitní orné půdy, zhoršení kvality života v okolních obcích a dalším tlakům na již tak křehká přírodní stanoviště vzácných druhů živočichů a rostlin.

Moravskoslezský kraj nepotřebuje další montovny a skladové haly. Potřebujeme udržitelný rozvoj s ohledem na přírodu a místní lidi, který povede k větší odolnosti regionu a nápravě sociálních nerovností.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.