Zelení: Nepovedený projekt lávky přes řeku Labe z Lovosic do Píšťan

13.04.2019 9:17

V Lovosicích se chystá další fáze projektu lávky přes Labe z Lovosic do Píšťan. K projektu máme několik zásadních výhrad.

Zelení: Nepovedený projekt lávky přes řeku Labe z Lovosic do Píšťan
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

Lávka je plánována nedaleko Havraního ostrova. Měla by být z železobetonu a trubkových konstrukcí z oceli s lany hustě rozmístěnými nad lávkou do výše 37 metrů. Délka lávky je cca 250 metrů s volnou šířkou od zábradlí k zábradlí 3 metry a vede z ní sjezd a přístupová rampa na Havraní ostrov o vlastní délce 83 metrů.

Lávka dle projektu prochází údolní nivou a nad vodním tokem kudy vede přirozená tahová cesta ptáků v nadregionálním biokoridoru Stříbrný roh – Polabský luh, který je domovem kachnám, ale i vzácným druhům například z řád hoholů, husí, labutí, lysek, slípek, kormoránů, potáplic, potápek, volavek a dalších. Lávkou by vznikla bariéra v jejich tazích a přeletech.

Z našeho pohledu je však největším problémem druhý související projekt tedy sjezd a přístupová rampa na Havraní ostrov, unikátní lokalitu nadregionálního významu, která je nyní přístupná jen po vodě.  Na ostrově se zachovaly lesní lužní porosty pralesního typu, které jsou plné trouchnivějících a rozpadajících se starých stromů nebezpečných pro lidské návštěvníky ostrova, ale zároveň jsou rájem na 350 druhů brouků. Celá jedna pětina z tohoto počtu druhů – 76 druhů brouků je na Červeném seznamu ohrožených druhů v ČR, z toho 12 druhů jsou pralesní relikty, 5 druhů je uvedeno ve vyhlášce 395/1992 sb. mezi zvlášť chráněnými druhy a 1 druh – lesák rumělkový je podle směrnice 92/43/EEC o stanovištích evropsky významným druhem. Z motýlů se zde vyskytují například ostruháček jilmový také z Červeného seznamu ohrožených druhů ČR a nebo batolec červený chráněný vyhláškou 395/1992 sb. Další kapitolou jsou letouni, ve velkém množství se zde vyskytují vyhláškou 395/1992 sb. chránění netopýr rezavý, netopýr vodní, netopýr hvízdavý a netopýr večerní. Havraní ostrov je pro ně jediná vhodná lokalita široko daleko po kácení starých stromů s dutinami v nedalekém lesoparku Osmička. Tak silné populace těchto druhů na jednom místě jsou dány výjimečností a nedostupností Havraního ostrova. Na ostrově se vyskytuje také chráněný bobr evropský.

Lokalita Havraního ostrova převyšuje kvalitou biotopu a rozmanitostí druhů všechny regionální přírodní rezervace a památky v regionu. Například Loužek, Písecký les, Myslivnu na Ohři, Dobříňský háj a Nebočanský luh na Labi.

Postavením sjezdu na Havraní ostrov dojde bezesporu k poškození unikátního a velmi cenného životního prostředí, kterého neustále ubývá. 
Z důvodu bezpečnosti se začnou kácet stromy a dojde k likvidaci zachovalého biotopu a vzácné druhy budou ohroženy na své existenci.

Řešením by mohlo být posunutí projektu lávky dál, kde již je bariéra v podobě zdymadel a nebo alespoň postavení lávky bez sjezdu do lužního pralesa na Havraní ostrov.

Havraní ostrov je výjimečným drahokamem Lovosicka a měl by být zachován i budoucím generacím.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

8:19 Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

Jihomoravský kraj dostal od ministerstva financí k připomínkování pozměněný návrh, který upravuje fi…