Zelení: Politické spory nemohou převážit nad lidskými životy

17.11.2021 20:26 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k situaci migrantů na polsko-běloruské hranici

Zelení: Politické spory nemohou převážit nad lidskými životy
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

S klesajícími teplotami a zhoršujícím se počasím se situace lidí na hranici Polska a Běloruska, obzvláště v případě seniorů a malých dětí, mění v hotové peklo. Minimálně patnáct lidí již zemřelo a další tisíce mohou být na životě ohroženy. Jsou vyčerpaní, podchlazení a hladoví.

Polsko na hranici s Běloruskem samozřejmě čelí velmi složité situaci. Je to ale právě právní stát a dodržování zákonů, co nás od diktatur jako je Lukašenkova odlišuje.

Parlament v Polsku přijal v říjnu zákon, který umožňuje vracet násilím migranty za hranice, což je ovšem v rozporu s úmluvami, kterými se Polsko zavázalo.

Polská vláda aktivně brání přítomnosti zdravotníků a humanitárních pracovníků v oblasti. Nevpustila Lékaře bez hranic ani Červený kříž. Pomoc tak plně leží na místních lidech, kterým (zatím) nebylo možné pohyb zakázat.

Anketa

Slavíte výročí 17. listopadu 1989?

16%
84%
hlasovalo: 29723 lidí

Vláda také brání přítomnosti novinářů v pohraničí. Je to v rozporu se svobodou projevu a získávání informací, tak jak jej definují mezinárodní závazky. Svět tak nemá nezávislé informace o tom, co se tam děje.

Jedinou oporou obětem této zvrácené mocenské hry je tak místní humanitární skupina Grupa Granica, které můžete na činnost přispět na tento účet:

Číslo účtu: PL 12 1750 0012 0000 0000 4087 4232 (Raiffeisen Bank) Swift Code (BIC): RCBWPLPW

Zároveň se všichni dobrovolníci na místě shodují, že ze všeho nejvíce potřebují, aby se informace o situaci dostaly k co nejvíce lidem. Sdílejte proto prosím nejen tento příspěvek, ale především tento otevřený dopis polské vládě (ZDE).

Protože jak v jeho znění uvádí Nina Baše, "Politické spory nemohou převážit nad lidskými životy. Přihlížet utrpení znamená podílet se na něm. A polská vláda má jakožto moderní evropský stát možnost řešit krizovou situaci na hranicích tak, aby byla zachována nejen bezpečnost státu, ale zároveň lidskost."

Děkujeme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Otevřený dopis ministru Rakušanovi k migračnímu paktu

19:02 Mračková Vildumetzová (ANO): Otevřený dopis ministru Rakušanovi k migračnímu paktu

Otevřený dopis zveřejněný na svém veřejném facebookovém profilu k rukám ministra Víta Rakušana.