Zelení: Potřebujeme kvalitní hospicovou péči, nikoli legální eutanazii

16.06.2016 21:09

Snaha o uzákonění eutanazie, se kterou nedávno přišla skupina poslanců v čele s Jiřím Zlatuškou (ANO), představuje podle Strany zelených velkou hrozbu pro důstojnou péči o lidi na konci života.

Zelení: Potřebujeme kvalitní hospicovou péči, nikoli legální eutanazii
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Zelení prosazují lepší systém financování paliativní péče, který by zaručil kvalitní hospicovou péči pro všechny občany České republiky. V situaci, kdy česká společnost nedokáže zajistit domácí hospicovou péči všem, kdo ji potřebují, je úvaha o legalizaci eutanazie velice nezodpovědná.

SZ proto vítá expertní stanovisko Centra paliativní péče, podle kterého by „připravovaný návrh zákona ,o důstojné smrti‘ v případě svého schválení představoval zásadní ohrožení pacientů, kteří zápasí s těžkou nemocí. Místo systémového řešení, které by poskytovalo možnost opravdu důstojného prožití závěru života, totiž nabízí zkratkovité a jednostranné uzákonění extrémní varianty, která v této podobě nemá v rozvinutých zemích obdobu.“ (Centrum paliativní péče, 2016).

„Medicína dnes má dostatečné prostředky ke zvládnutí bolesti i jiných symptomů, odpadá tím hlavní argument zastánců eutanazie,“ říká vedoucí odborné sekce SZ pro zdravotní politiku MUDr. Jan Trnka.

Zelení vnímají umírání a smrt jako součást života každého z nás. „Pokud se díváme, proč pacienti po eutanazii volají, tak hlavními důvody jsou obavy ze ztráty důstojnosti, únava nebo osamocenost. Je na naší společnosti, jestli se rozhodneme reagovat zajištěním adekvátní péče pro pacienta, nebo jeho usmrcením,“ dodává Jiří Krejčí (SZ), ředitel hospice v Čerčanech.

Eutanazii má legalizovat poslanecký návrh zákona o důstojné smrti. Nejde o první takový pokus, dosud ale žádný neuspěl. Zákon kromě eutanazie obsahuje také možnost asistované sebevraždy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…