Zelení: Přejeme vše nejlepší tatínkům, i dostatek míst ve školkách pro jejich děti

19.06.2022 18:00 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu ke Dni otců

Zelení: Přejeme vše nejlepší tatínkům, i dostatek míst ve školkách pro jejich děti
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

Jak chceme nedostatek školek řešit se dozvíte ZDE.

Podle aktuální podrobné studie je to právě dostupnost školek a dětských skupin celosvětově mezi, co ovlivňuje porodnost. Zkrátka, tam kde je péče o malé děti více dostupná, se rodí více dětí.

Stejně tak tam, kde se muži více zapojují do péče o děti, tam je větší porodnost.

My větší porodnost jako politický program nemáme - ať si má každý tolik dětí, kolik chce. Přesto ale chceme, aby ti, kteří děti mají a chtějí mít, měli potřebnou podporu v podobě míst ve školkách, a aby se muži více zapojovali do péče (a ekonomické nastavení společnosti jim to umožňovalo).

Paradoxně jsou to konzervativci, kteří se neustále ohání tím, jak je nutné zvyšovat porodnost. Zároveň ale školky neřeší, stejně jako další nástroje, které porodnosti pomůžou.

Aktuálně například ministr z ODS Stanjura a jeho ministerstvo financí blokuje programy, které by umožnili pečujícím rodičům lépe slaďovat rodinný a pracovní život.

Dává to nějaký smysl? Nedává. Zastánci „prorodinné politiky“ obvykle prosazují věci, které v konečném důsledku více dětem na svět nepomáhají.

Náš stát bohužel nezvládá ani to základní, tedy najít dostatek míst ve školkách a školách. Přitom než takové dítě doroste do věku středoškoláka trvá 15 let, člověk by čekal, že jej stát zaznamená a v dostatečném předstihu kapacity vytvoří.

Zatímco nedostatek míst na středních školách dost komplikuje životy právě těm mladým lidem, tak nedostatek míst ve školkách komplikuje životy hlavně rodinám. Ty pak musí hledat místa ve soukromých školkách, pokud vůbec jsou, nebo zůstat doma s dítětem mnohem déle, než by rodině vyhovovalo.

Jako Zelení upozorňujeme na problém školek dlouhodobě. Řešení se přitom nabízí, je možné velmi rychle stavět kvalitní modulární stavby, které je navíc možné v případě potřeby přemístit jinam.

Ukázky najdete na našem webu https://skolky.zeleni.cz, kam můžete taky napsat váš příběh, pokud vám nevzali dítě do školky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.