Zelení: Těžba pokračuje dál, slíbená data nikde

03.02.2023 17:33 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k těžbě v polském příhraničním dole Turów

Zelení: Těžba pokračuje dál, slíbená data nikde
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

Dne 3. února 2022 uzavřela vláda Petra Fialy s Polskem dohodu o další těžbě v hnědouhelném dole Turów. Podle místních lidí a ekologických organizací je tato dohoda nedostatečná a česká vláda vyměnila ochranu vody v přilehlém pohraničním území za peníze na krizovou infrastrukturu. Po roce od podpisu dohody je podle nich zřejmé, že místním lidem dohoda nepomohla.

Stát už rok odmítá předat důležitá data o odtoku vody z českého území do dolu. Není tak možné ověřit, zda funguje podzemní stěna, která má odtoku zabránit. Těžba v dole stále pokračuje, aniž by měla všechna povolení od polských úřadů. Místní lidé se pak stále obávají, že přijdou kvůli pokračující těžbě o zásoby vody dříve, než budou postaveny vodovody.

Česká vláda argumentovala, že dohoda zajistí potřebné informace o množství vody odtékající na polské území. Nicméně o tyto informace se s odvoláním na tu samou dohodu odmítá podělit s veřejností. Dalším důvodem pro podepsání dohody bylo podle vlády a vedení Libereckého kraje vybudování krizové infrastruktury za polské peníze. Nové vodovody však nemají sloužit k ochraně vody a životního prostředí na zasaženém území, ale k zásobování místních lidí pitnou vodou. Zatím však nebyl postaven ani metr. Také dosud nezačala stavba nadzemního valu mezi dolem a obcí Uhelná.

Co se během roku od podpisu smlouvy odehrálo:

Anketa

Jak zatím hodnotíte kroky zvoleného prezidenta Petra Pavla?

3%
95%
hlasovalo: 30582 lidí

  • Vláda a Liberecký kraj dostaly od polské vlády a provozovatele těžby PGE peníze, česká vláda následně stáhla žalobu na důl u Soudního dvoru EU.
  • Zástupci české strany třikrát navštívili důl ve vymezeném prostoru.
  • Rozbil se jeden ze čtyř monitorovacích vrtů, který měl prokázat nepropustnost podzemní stěny.
  • Polské úřady vydaly rozhodnutí o dopadech na životní prostředí těžby v dole na dalších 24 let. Těžební společnost PGE tak přes 6 měsíců těžila bez tohoto zákonem požadovaného rozhodnutí. Ekologické organizace vydané rozhodnutí kritizují kvůli vážným nedostatkům.
  • Polské úřady stále nevydaly povolení k těžbě do roku 2044. PGE tak nadále těží na základě kontroverzního povolení těžby do roku 2026, které je podle generálního advokáta Soudního dvora EU v rozporu s právem EU.

Děkujeme organizaci Společně pro vodu (více ZDE), že toto téma nenechává zapadnout. Lidé žijící v okolí Turówa si zaslouží férový přístup, který jim naše vláda bohužel nenabízí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…