Zelení: Utajovaný návrh smlouvy ohledně těžby v dole Turów unikl, a není divu

07.11.2021 17:15 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k návrhu smlouvy ohledně těžby v dole Turów

Zelení: Utajovaný návrh smlouvy ohledně těžby v dole Turów unikl, a není divu
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

Utajovaný návrh smlouvy ohledně těžby v dole Turów unikl ven a už z prvních dostupných informací je zřejmé, proč byl utajován i před těmi, jich se týká nejvíce: před českými občany poškozenými těžbou.

Text návrhu má v rukou nově vzniklá iniciativa Společně pro vodu, která o něm ve svém prohlášení napsala tohle: „Připravovaná česko-polská dohoda o těžbě v dole Turów není v současném znění způsobilá ochránit českou krajinu před nenávratnými škodami a není v souladu se zájmy ČR a jejích občanů.”

Smlouva podle uniklých informací neobsahuje ani ochranu zdroje pitné vody, ani požadavek na další nerozšiřování těžby. Podle zástupců Společně pro vodu ve smlouvě také chybí požadavek na vytvoření hydrogeologického modelu.

Navrhovaná těsnící podzemní stěna, která má pitnou vodu chránit, má navíc podle expertů z Výzkumného ústavu vodohospodářského TGM plánovaně stát úplně jinde, než by bylo potřeba, a proto nemůže plnit svůj účel.

Smlouva naopak obsahuje návrh, že Polsko uhradí 50 milionů eur, načež Česká republika stáhne žalobu a zaváže se k tomu, že v budoucnu už nikdy nepodá žalobu k Soudnímu dvoru EU na porušování evropského práva.

Zástupci české a polské strany měli o smlouvě rozhodnout dnes na jednání na polské ambasádě, ale podle nové polské ministryně životního prostředí Anny Moskwy je potřeba čas do pondělí na doladění detailů.

Už teď je ale jasné, že jde o víc než jen detaily. Smlouvu je potřeba od základu překopat, a postarat se o to, aby hájila zájmy lidí a krajiny, ne stavebních firem, které už si možná brousí zuby na stavbu vodovodu.

Plně podporujeme práci platformy Společně pro vodu a apelujeme na zástupce obou stran, aby smlouvu ZA ŽÁDNOU CENU NEPODEPISOVALI, dokud nebude mít podobu, která bude hájit zájmy našich občanů a naší krajiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

6:23 Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…