Zelení: Vláda nesmí s řešením sociálního bydlení otálet, bezdomovectví hrozí tisícům lidí

24.06.2015 8:02

Strana zelených (SZ) je znepokojena průtahy ve věci zákona o sociálním bydlení a koncepci bydlení. Řada obcí omezila vyplácení doplatků na bydlení v ubytovnách a tisícům lidí tak hrozí, že přijdou o střechu nad hlavou. SZ požaduje urychlené řešení sociálního bydlení - vláda se sice má Koncepcí zabývat na nadcházejícím jednání, samotná koncepce ale problém nevyřeší. SZ zároveň podporuje výzvu Platformy pro sociální bydlení adresovanou Vládě ČR.

Zelení: Vláda nesmí s řešením sociálního bydlení otálet, bezdomovectví hrozí tisícům lidí
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Zelení chápou bydlení jako součást práva na důstojný život a nevidí důvody pro další odkládání základního koncepčního a právního rámce k naplnění tohoto práva. Podle výzvy je Koncepce v klíčových bodech vágní, chybí jí účinná opatření a prosazuje neefektivní přístupy k řešení bezdomovectví.

"Vláda si dala podporu bydlení jako jednu z priorit a nechceme nic více, než aby se podle svého slibu chovala. Mé zkušenosti z komunální politiky jasně ukazují, že právní a koncepční rámec řešení otázky bydlení v Česku obcím chybí. Obceby uvítaly, kdyby právní rámec byl státem nastaven," uvádí Jana Drápalová, předsedkyně SZ a dlouholetá starostka MČ Brno-Nový Lískovec.

"Zprávy o průtazích s koncepcí bydlení a zákonem jsou bohužel často využívány k tomu, že teď radnice raději nebudou nic dělat, přijímat vlastní koncepce a studie k nakládání s bytovými fondy. Toto meškání jen hromadí a prohlubuje lidská neštěstí. Přičemž nejde zdaleka jen o tzv. sociální bydlení, ale blokována je i podpora seniorů a mladých rodin," uvádí Jan Sládek (SZ), zastupitel na Praze 6, předseda Komise pro bytovou politiku.

Lidé z ubytoven ale mohou skončit na ulici

Situaci je třeba bezodkladně řešit především v souvislosti s dopadem novely zákona o pomoci v hmotné nouzi, která od května dala obcím možnost regulovat ubytovny na svém území. Obce totiž nově mají hlavní slovo při rozhodování o vyplacení doplatku na bydlení. Tím sice bude omezen byznys s chudobou v ubytovnách, lidé z ubytoven ale mohou skončit na ulici, pokud obec nemá systém sociálního bydlení, do kterého by lidi z ubytoven zařadila. Pro nevyplacení nebo výrazné omezení doplatku už se rozhodly radnice některých městských částí v Ostravě a v Bohumíně, na ulici by tak mohlo skončit až 7000 lidí včetně dětí.

Podle odborníků se lidé z ubytoven budou stahovat spíše do větších měst, kde je nabídka ubytování v azylových domech a jiných zařízeních větší. K výzvě Platformy pro sociální bydlení je možné se připojit do středy 24. června 2015, kdy má Vláda Koncepci sociálního bydlení projednat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…