Zelení dávají k soudu územní plán změněný ve prospěch rodiny náměstka brněnského primátora

05.06.2014 16:33

Klub zastupitelů Strany zelených podává žalobu na změnu územního plánu, kterou protiprávně provedli úředníci brněnského magistrátu ve prospěch rodiny náměstka Macka.

Zelení dávají k soudu územní plán změněný ve prospěch rodiny náměstka brněnského primátora
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Anketa

Pro komunální volby v Praze se formují nová hnutí. O jakém jste doposud slyšeli?

7%
hlasovalo: 2309 lidí
Bez projednání v zastupitelstvu město přišlo o pozemek s možností stavby zařízení pro rekreační sport. Místo toho právo stavět získala rodina náměstka Macka, která vlastní sousední parcelu. Úředníci přímo podléhající náměstku Mackovi tak rozhodli bez vědomí zastupitelů.

Při zkoumání okolností nevýhodné směny pozemků u přehrady, kterou v těchto dnech mají opětovně projednávat radní [1], narazili zastupitelé za Stranu zelených na utajené rozhodnutí Odboru územního plánování a rozvoje z 3. srpna 2011, kterým se mění územní plán na pozemku, který vlastní dcera náměstka Ladislava Macka [2]. Provedená změna spočívá v tom, že plocha určená pro výstavbu veřejných sportovních zařízení se „přesunula“ z městských pozemků o 60 metrů na západ na soukromý pozemek, kde má rodina náměstka Macka chatu [3]. Na městských pozemcích zůstala vymezena plocha pro městskou zeleň, kde se stavět nesmí. Díky této změně územního plánu náměstkova rodina následně uspěla v legalizaci stavby hřiště a bazénu, které bylo původně provedeno bez potřebných povolení.

„Po konzulatacích s právníky jsme přesvědčeni, že k provedení takové změny neměli úředníci právo bez projednání v zastupitelstvu. Město bylo bez souhlasu volených zástupců občanů připraveno o plochu využitelnou v budoucnu k výstavbě veřejného sportoviště. Právo stavět naopak získala rodina náměstka primátora, pod kterého úředníci přímo spadají. To je neuvěřitelný konflikt zájmů. V Brně už není možné věřit tomu, že změny územního plánu jsou připravovány objektivně a nestranně,“ uvádí Martin Ander, předseda klubu zastupitelů Strany zelených.

„Proto jsme se rozhodli podat ve věci žalobu k soudu. Je třeba, aby nezávislý soud rozhodl, zda je možné, aby úředníci prováděli takovéto utajované změny územního plánu bez vědomí zastupitelstva,“ uvádí Jana Drápalová, starostka a městaská zastupitelka.

Poznámky:

[1] Rada města Brna má v nejbližších dnech už potřetí projednat návrh směny pozemků s paní Michaelou Kelblovou, dcerou náměstka primátora Ladislava Macka. Ta městu navrhuje, aby vyměnilo její lesní pozemek na Kozí horce za městský pozemek u její chaty na Osadě, na kterém v minulosti rodina náměstka postavila mimo jiné hřiště a bazén. Přestože paní Kelblová koupila pozemek v roce 2013 za 400 tisíc korun, do směny má tento pozemek vstoupit za hodnotu převyšující 600 tisíc korun. Více: http://brno.idnes.cz/znalecky-posudek-lesa-v-brne-dgi-/brno-zpravy.aspx?c=A140602_2070122_brno-zpravy_daj

[2] viz samostatná příloha ke stažení na www.zelenebrno.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce