Zelení senátoři odmítají další návrhy na okleštění registru smluv

22.10.2015 9:07

Zelení senátoři odmítají další okleštění zákona o registru smluv, které chystají někteří senátoři a které by měly například osvobodit od povinnosti zveřejňovat smlouvy další státní podniky.

Zelení senátoři odmítají další návrhy na okleštění registru smluv
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Pro zelené jsou nepřijatelné rovněž snahy zrušit nebo alespoň omezit sankci zrušení smlouvy za její nezveřejnění. Pro zelené starosty a starostky je otevřenost radnic běžnou praxí. Zákon má ve čtvrtek projednat Senát.

Podle návrhů, které zazněly na jednáních senátních výborů, budou někteří senátoři usilovat o to, aby se zákon o registru smluv nevztahoval například na národní podnik Budějovický Budvar. Někteří jsou zase pro to, aby za nezveřejnění smlouvy byly jen finanční sankce. Předložený návrh počítá s tím, že smlouva, která nebude zveřejněna v registru, nebude platná. Jde o jediný způsobe, jak zveřejnění smluv skutečně zajistit. Senátoři za SZ podporují normu ve znění, v kterém byla schválena Poslaneckou sněmovnou.

"Zákon o registru smluv každopádně podpořím. Je jedním ze základních prvků, jak relativně levně a účinně zprůhlednit hospodaření státu a samospráv. Důležité je, aby zákon byl přijat v podobě bez jakýchkoliv pozměňovacích návrhů, které by mohly jeho podstatu rozmělnit. Ať už jde o přidávání výjimek z uveřejňování smluv pro některé státní podniky či zrušení sankce neúčinnosti smlouvy při jejím nezveřejněni. Taková úprava by naprosto devalvovala smysl registru smluv. Udělal by z něj jen zcela zbytečnou a nefunkční normu,” uvádí senátor Václav Láska (SZ).

"Největší přínos vidím v posílení participativního pojetí demokracie a informovanosti občanů. Zákon totiž pomůže zprůhlednit hospodaření povinných subjektů a zvýší informovanost občanů, a tak i možnost kontroly nad jejich hospodařením. Druhotně tak může přispět i ke zvýšení důvěry občanů ve veřejnou moc a její hospodaření,” uvádí senátorka za SZ Eliška Wagnerová.

Pro zelené komunální politiky je otevřenost radnic běžnou praxí, smlouvy už několik let zveřejňují například v městské části Brno-Jundrov či v Liberci. "Občané na zveřejňování smluv naší radnicí reagují pozitivně a o zveřejněné smlouvy se aktivně zajímají,” uvedla už dříve starostka Ivana Fajnorová (SZ).

Mgr. Václav Láska

  • BPP
  • Tento profil nevytvořil Václav Láska, proto zde není aktivní
  • senátor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…