Zelení v Kolíně zachraňují zahrádkářskou osadu Ořechovka

29.06.2017 15:45

Budoucnost zahrádkářských kolonií Za Vodárnou a Ořechovka je nejistý. Zhruba polovina zahrádkářů by zde ráda stavěla rodinné domy, polovina by ráda lokalitu ponechala v stávajícím stavu. Podle dostupných informací by některé pozemky rádi využily k stavbě i některé stavební firmy. Město Kolín postupně řeší situaci.

Zelení v Kolíně zachraňují zahrádkářskou osadu Ořechovka
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

Podle našich informací se město chystá v první etapě prodat pozemky v ulici Josefa Suka. Jednalo by se o zahrádky 8-25, kromě těch, které již vlastní společnost ARALDO.

„Dle územního plánu se jedná o zastavitelné území, kde případná stavební aktivita je podmíněna navíc územní studií. Možné varianty jsou prakticky dvě. A) Město pozemky prodá případným investorům k realizaci záměrů dle územního plánu a předepsané, přijatelné územní studie. Město si ponechá pozemky, minimálně do doby vzniku a přijetí závazné územní studie na celou lokalitu a o jejich dalším nakládání se bude jednat až po vzniku a přijetí studie. Nyní se tento problém řeší ve spolupráci s panem architektem města,“ píše ve vysvětlení Martin Tichý, který je vedoucím odboru regionálního rozvoje a územního plánování.

Do kauzy se však vložila i místní organizace Strana zelených. „Územní studii, případně rozhodnutí o prodeji pozemků budeme určitě připomínkovat, chodit na zastupitelstvo a vysvětlovat, proč tak město činit nemá, řekl za Zelené Jan Cemper.

„Myslíme si, že do budoucnosti území mají právu mluvit všichni občané Kolína a okolí, zvláště pak okolních sídlišť. Lokalita dosud totiž plní funkci odpočinkové zóny a jaké si zelené oázy v průmyslovém městě,“ řekl za kolínské Zelené jejich člen Jan Cemper.

Strana rovněž šíří petici proti tomuto záměru. „V porovnání s ostatními městy v okolí (například s Kutnou Horou, Poděbrady, Nymburkem i mnohem většími Pardubicemi) patří k městům s nejmenším počtem zeleně v regionu. Nedostatek zeleně a vodních ploch následně souvisí i přehříváním města v horkých dnech. Tam kde je jen „beton“ nemá město možnost ochladit se,“ píše se v petici.

Vypadá to tak, že zahrádkáři v této lokalitě dokončí tuto sezonu a následné roky jsou již ve hvězdách. „Budeme se snažit tento záměr zdržovat, aby Ořechovka zůstala taková jaká je dnes i následující roky,“ dodává na závěr Cemper.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.