Zelení vyrazí proti Babišovi se Selským rozumem

03.09.2017 20:24

Zelení v rámci své předvolební kampaně navštíví 82 měst po celé České republice. Na cestu vyrazí v “zeleném karavanu”, který symbolizuje tři pilíře zeleného programu - čistou přírodu, moderní stát a jistoty a bezpečí.

Zelení vyrazí proti Babišovi se Selským rozumem
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

U svého karavanu a v místních společenských sálech budou promítat film Selský rozum režisérské dvojice Vít Janeček a Zuzana Piussi. Film odhaluje pozadí podnikání Andreje Babiše a jeho koncernu Agrofert. Na cestu po českých městech s filmem vyrazí karavany 5. září 2017.

Základem zdravého života je pro Zelené kontakt s přírodou. U karavanu tak Zelení otevřou dočasnou zahrádku, ze které si každý kolemjdoucí odnese domů semínka a sazeničky. Bude se popíjet tradiční zelený čaj a u karavanů si navíc každý může nechat změřit krevní tlak. Připravená bude i pestrá zábava pro děti.

Zelení kandidáti a kandidátky budou u karavanu diskutovat udržitelné alternativy pro české zemědělství i českou přírodu - s kvalitní péčí o zemědělskou půdu, ochranou krajiny proti suchu a produkcí dostupných a zdravých potravin.

Promítaný snímek “Selský rozum”, který je uváděn s podtitulem „film o obdělávání půdy a péči o zemi“ ukazuje, jak Babišův zemědělský koncern Agrofert nakládá se zemědělskou půdou, jak Babiš dokázal zmonopolizovat celý zemědělský cyklus a jak si k tomu uzpůsobil dotační toky. Upozorňuje na to, jak se Babišův nezdravý způsob hospodaření projevuje na českém venkově, kde kromě pracovních míst devastuje i krajinu a zemědělskou půdu.

Film nebyl natočen na zakázku žádné politické strany. „Podle Andreje Babiše je náš film propagandou ČSSD, jediná ze stran, která však skutečně projevila zájem o jeho promítání v rámci své kampaně, jsou Zelení. My ten film ale nabízíme i všem dalším politickým stranám,“ říkají Zuzana Piussi a Vít Janeček.

Zelení se tedy jako první rozhodli takové možnosti využít. “Jdeme proti Babišovi - ale konkrétně. Chceme, aby lidé viděli, jakým způsobem podniká a co je tudíž jeho bytostným zájmem v politice. Babiš nechce zvyšovat platy, protože by to ohrozilo jeho podnikání. Babiš nechce kontroly znečišťování ovzduší, protože by to ohrozilo jeho podnikání. Babiš nechce kvalitní potraviny, protože on vyrábí nekvalitní potraviny. A ve velkém,“ vysvětluje předseda Zelených Matěj Stropnický.

Zelení chtějí posílit roli vlastníků půdy, přesměrovat dotace od obřích koncernů k malým farmářům a zemědělcům, kteří mají k půdě hluboký vztah a myslí při jejím opečovávání i na budoucí generace.

Agrofert, potažmo tedy Andrej Babiš, je největším příjemcem dotací v ČR. Velké agrokoncerny nevěnují polím potřebnou péči. Naopak spotřebují tuny chemikálií s cílem vytěžit z půdy okamžitý zisk. Takové hospodaření ničí úrodnou půd@777 527 243u, připravuje venkov o pracovní místa a ohrožuje krajinu, kterou potom více postihuje sucho. Na tato rizika chtějí Zelení snímkem především upozornit.

Dva karavany budou jezdit od 5. září do 19. října 2017 a postupně navštíví 82 měst. Podrobný rozpis trasy je na www.zeleni.cz/karavan

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.