Zelení vyzývají Sykovou k rezignaci na post senátorky

02.06.2016 10:07

Strana zelených vyzývá senátorku Evu Sykovou, aby se neprodleně vzdala senátorského mandátu. Reaguje tak na zjištění České televize, že vědecký tým Evy Sykové si nechával od pacientů s nemocí ALS platit 150 tisíc korun za léčbu kmenovými buňkami, ačkoliv má být klinická studie pro účastníky bezplatná.

Zelení vyzývají Sykovou k rezignaci na post senátorky
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

“Jako občan a zastupitel Prahy 4, což je i senátní obvod paní Sykové, si nedovedu představit, že by někdo po takovémto skandálu mohl dál zastupovat náš obvod a hájit zájmy občanů,” uvedl místopředseda SZ Petr Kutílek. “Paní Syková se při kandidatuře občanům prezentovala hlavně jako respektovaná vědkyně. V této chvíli tedy její mandát už de facto stejně zanikl.”

O případu ve své pondělní reportáži obsáhle referovali Reportéři České televize. Sykové vědecký tým, který v motolské nemocnici provádí experimentální léčbu nemoci známé jako ALS (amyotrofická laterální skleróza), si nechal od svých pacientů za terapii kmenovými buňkami vyplácet stotisícové částky.

Účast na klinické studii je přitom ze zákona bezplatná, účinek kmenových buněk na léčbu smrtelného onemocnění, při kterém odumírají svaly, se navíc dosud nepodařilo vědecky prokázat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.