Zelenka (Piráti a Starostové Olomouc): Ještě něco málo k Šantovce Tower

08.04.2019 10:21

Komentář na facebookovém profilu k územnímu rozhodnutí na umístění mrakodrapu Šantovce Tower

Zelenka (Piráti a Starostové Olomouc): Ještě něco málo k Šantovce Tower
Foto: Facebook Marka Zelenky
Popisek: Marek Zelenka

V dubnu by mohlo být vydáno územní rozhodnutí na umístění mrakodrapu. Je sice kompletně připravená změna územního plánu, která výstavbu takových výškových staveb neumožňuje, ale radniční koalice tvrdí, že ji nelze na zastupitelstvu projednat, protože pořizovatel - odbor dopravy a územního plánování - ji nechce na jednání zastupitelstva předložit. Brání mu v tom prý dopis ministerstva kultury, který sice nebyl zaslán do řízení o územním plánu, ale pořizovatel si usmyslel, že jako argument pro nepředložení změny zastupitelstvu by ten dopis posloužit mohl.

Koalice si netroufá pořizovatele o předložení změny na jednání zastupitelstva požádat. Prý by šlo o nepřípustnou ingerenci samosprávy do státní správy. Já to teda vidím přesně opačně, ale budiž.

Další zastupitelstvo bude až 26. dubna. To už bude dost pravděpodobně rozhodnuto a Šantovka Tower dostane územní rozhodnutí bez toho, aby o ní zastupitelstvo jednalo. Paradox, kterým se Olomouc asi zapíše do dějin.

Stále je tu ale možnost, jak Šantovce Tower legitimitu zajistit a o změně územního plánu na zastupitelstvu hlasovat. Rada města totiž může na území, kde soud dočasně zrušil výškovou regulaci, vyhlásit stavební uzávěru. Tu navíc tentýž soud doporučil přijmout do doby, než bude řádně připravena a projednána změna územního plánu, která zrušenou výškovou regulaci nahradí.

Minulá Rada města už takovou stavební uzávěru připravila, vydiskutovala s dotčenými orgány, a ta stávající jí může nyní vydat, aby zabránila územnímu rozhodnutí, které by bylo v rozporu s připravenou změnou územního plánu.

Vydání stavební uzávěry je čistě v samostatné působnosti Rady, takže jí v tom žádný úředník ani nemůže zabránit. Tady již žádné výmluvy neobstojí. Buďto vedení města chce měřit všem stejným metrem, nebo umožní jednomu developerovi zrealizovat záměr, který je v rozporu se státem chráněnými zájmy a bez legitimity souladu s územním plánem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…