Zeman: 21. srpen 1968 byl zrada elit

22.08.2013 11:46

Projev prezidenta republiky na výstavě Srpen 1968.

Zeman: 21. srpen 1968 byl zrada elit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Milí členové Jazzové sekce, milí přátele,

nečekejte dlouhý projev. Sešli jsme se nikoli poprvé v této místnosti, abychom vzpomněli na 21. srpen a na smutné roky okupace a normalizace. Protože vždy rád provokuji, nebudu se řídit dikcí oficiálních projevů, která je většinou zaměřena na to, jak jsme dvacet let buď trpěli, nebo bojovali proti komunismu, protože u většiny občanů není ani jedno, ani druhé tak docela pravda.

Chtěl bych Vám nabídnout tezi, která je opačná. 21. srpen byl zrada elit, zrada vedoucích představitelů tehdejší Československé republiky s jedinou výjimkou, před jehož památkou se hluboce skláním, a to byl František Kriegel. Nemáme právo vyčítat občanům Československa, že se podrobili okupantům, když dávno před nimi se okupantům podrobili ti, kteří byli, bohužel nesprávně, nazýváni národními idoly, ať to byl generál Svoboda, Alexandr Dubček, Josef Smrkovský, Černík, Mlynář a mnozí další.

Je nešťastný národ, který nemá elity. Parafrázoval bych Bertolta Brechta, který kdysi napsal: „Je nešťastný národ, který nemá hrdiny." Ale Bertolt Brecht také napsal druhou větu: „A je šťastný národ, který ty hrdiny nepotřebuje."

My jsme v srpnu 1968, před tím i potom, hrdiny potřebovali, my jsme si je idealizovali a nakonec, a já vím, že jsou to velmi tvrdá slova, se z hrdinů stali zbabělci.

A proto je poučení pro naše dnešní dny velice prosté. I když nám doufám nehrozí další okupace, ani normalizace, ale hrozí nám poměrně všední dny, které si zbytečně dramatizujeme, snažme se, aby se k moci po příštích volbách dostali lidé, kteří nezradí své voliče.

Děkuji Vám za pozornost.

Miloš Zeman, prezident České republiky, areál Jazzové sekce, 21. srpna 2013

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: zemanmilos.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…