Zeman: 5 miliard od Rusnokovy vlády pro zdravotnictví, to už je slušný pytel mouky

16.10.2013 14:36

Projev prezidenta republiky během návštěvy Oblastní nemocnice v Příbrami

Zeman: 5 miliard od Rusnokovy vlády pro zdravotnictví, to už je slušný pytel mouky
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Vážení přátelé,

doufám, že Vás tak mohu nazývat, protože máme společné zájmy a právě společné zájmy lidi spojují. Tím společným zájmem je jak zdravotnictví, tak integrovaný záchranný systém. Prezident může někdy dělat symbolické gesto, například hasiči dostanou svého generála, policisté dostanou svého generála při příležitosti 28. října, což je právě jenom symbolické gesto, ale vím, že se jim stýskalo po generálech, tak teď je budou mít. Zdravotníci žádného generála nedostanou, to je sice pravda, ale podle Ústavy si může prezident povolávat jednotlivé rezortní ministry ke konzultacím. Já jsem to tak dělal se současnou vládou, dělal jsem to s minulou vládou, a doufám, že to budu dělat i s budoucí vládou. Právě proto bych chtěl spíše nasávat informace, než se vydávat za experta na zdravotnictví.

Jediné, co bych možná trochu nezdvořile řekl, je otázka, kterou jsem již obecně formuloval při příležitosti jednání krajského zastupitelstva a kterou teď můžeme konkretizovat právě na půdě příbramské nemocnice. Otázka zní, do jaké míry využíváte drahá přístrojová zařízení? Protože vím, že Rusnokova vláda zvýšila platby na státní pojištěnce o zhruba pět miliard korun, což je i příspěvek pro zdravotnictví. Vím, že existují obavy, že většinu z toho spolknou pojišťovny, to bude možná předmětem naší exkurze. Ale na druhé straně to určitý příspěvek je a pět miliard není zas úplně málo. A znáte přísloví od Karla Havlíčka Borovského: „V nouzi poznáš přítele. Každý ti dá spoustu cenných rad, ale málokterý dá mouky pytel.“ Pět miliard, to už je slušný pytel mouky.

Na druhé straně bych se chtěl zeptat na míru využití některých drahých speciálních zařízení, protože vím, že někde, neříkám u Vás, jsou tato zařízení využívána v průměru dvě až tři hodiny denně a v patnáct kilometrů vzdálené sousední nemocnici jsou také využívaná dvě, tři hodiny denně. Nemocnice si pak stěžují, že mají vysoké náklady, vysoké odpisy a tak dále. Promiňte mi, pane řediteli, tuto nezdvořilou otázku, ale když jsem řekl, že chci nasávat informace, tak nasávám i tyto.

Děkuji Vám za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hrad.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce