Zeman: Hlavní přínos této vlády vidím v tom, že vytvořila atmosféru důvěry

21.10.2014 10:15

Projev prezidenta republiky během tiskové konference na Úřadu vlády ČR

Zeman: Hlavní přínos této vlády vidím v tom, že vytvořila atmosféru důvěry
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident ČR Miloš Zeman

Dobrý den, dámy a pánové,

nečekejte ode mě žádné dramatické prohlášení. Na rozdíl od situace předminulé vlády, kdy jsme s Petrem Nečasem před vámi stáli na tiskové konferenci, a Petr Nečas říká: „Minimální mzda projde pouze přes moji politickou mrtvolu.“ Tedy přesněji řečeno zvýšení minimální mzdy asi o pět set korun.

To je mimochodem téma, kterým jsme se zabývali i dnes. Já jsem vyjádřil svoje stanovisko, že zvýšení minimální mzdy podporuji, že jeden z argumentů pro toto zvýšení vidím i v tom, že v celé řadě profesí je část mzdy vyplácená na černo, což je samozřejmě z krátkodobého hlediska pozitivní, z dlouhodobého hlediska to znamená jednak daňový únik, ale také velmi nízký důchod, až jednou ten člověk nastoupí do penze. Takže je potřeba si uvědomit, že v řadě případů nedojde k reálnému zvýšení mzdových nákladů, ale pouze k redistribuci mezi tou částí, která je vyplácená na černo, a tou, která je vyplácená oficiálně.

To je první ze dvou poznámek. Ta druhá. Jsem velmi rád, že jsme dospěli i ke shodě, že nemůžeme na jedné straně tvrdit, že zvyšujeme minimální mzdu proto, abychom zvýšili rozdíl mezi ní a sociálními dávkami, a na druhé straně ty nůžky zase zavírat řekněme přehnanými opatřeními v oblasti sociálních dávek, které jsou zase odvozovány především jako násobky životního minima. Takže já bych se připojil ke sloganu, který myslím byl i volebním heslem sociální demokracie a který plně sdílím, to znamená, potřebujeme lidem dávat práci a nikoli sociální dávky. A vzhledem k tomu, že se zvyšuje počet volných pracovních míst, tak sice pomalu, ale přece jenom je možné začít tento slogan v praxi uplatňovat.

Z jednání jsem měl velice dobrý dojem. Vyjádřil jsem názor, který jsem včera řekl i v televizi, že hlavní přínos této vlády vidím v tom, že vytvořila atmosféru důvěry. A důvěra ve společnosti je stejně tak důležitý psychologický faktor, jako je důležitý faktor ekonomický pro hospodářský růst, to znamená, lidé už jsou více ochotni investovat, spořit, případně i utrácet, ale já bych byl daleko radši, kdyby investovali.

A snad poslední poznámka. Jsem rád, že v programu vlády je kladen velký důraz na investice. Vrátil jsem se nedávno z Milána, kde byla konference EU s asijskými zeměmi, a tam prakticky každý zdůrazňoval význam Public Private Partnership projektů. Myslím si, že v tom důrazu na investice ať už veřejné, třeba v oblasti dopravní infrastruktury, anebo soukromé v oblasti zejména zahraničních investic, bychom měli tento projekt nebo tuto formu podpořit, protože se v zahraničí ukázala jako efektivní.

Miloš Zeman, prezident České republiky, Úřad vlády ČR, Praha, 20. října 2014

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: zemanmilos.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

7:17 Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nové ekonomické legislativě Evropské unie