Zeman: Kudy chodím, tudy říkám, že z krize se musíme proinvestovat

04.03.2015 22:40

Projev prezidenta republiky při setkání s krajskými zastupiteli v Plzni

Zeman: Kudy chodím, tudy říkám, že z krize se musíme proinvestovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Vážené dámy a pánové,

jsem rád, že jsem opět v Plzni. V jediném městě, které vzniklo na soutoku čtyř řek, o čemž jste se sice nezasloužili, ale o to se zasloužili Vaši předkové, kteří toto město zakládali. To, o co jste se zasloužili Vy, jako krajské zastupitelstvo je, že Plzeňský kraj nejenže hospodaří s rozpočtovým přebytkem. V tomto smyslu by se od něj měli učit zejména centrální politici, kteří se chlubí tím, že se jim podařilo snížit deficit ze sta miliard na osmdesát miliard. Za mé vlády to bylo čtyřicet šest miliard a já jsem se hluboce styděl za to, že je to tak vysoká částka.

A chtěl bych ocenit i to, že z toho rozpočtového přebytku a z ušetřených tři sta patnácti milionů korun, hodláte ty peníze neprojíst, ale věnovat je na užitečné investice. Víte, že kudy chodím, tudy říkám, že z krize se musíme proinvestovat. Krize díky bohu skončila. Naše ekonomika začala pomalu, ale přece jenom růst. Začala se trochu zvyšovat životní úroveň. Odstranily se ty největší chyby, jako byla ubohá žebrácká valorizace důchodů ve výši čtyřiceti pěti korun měsíčně, tak teď alespoň je to těch dvě stě korun.

Pomohlo se mladým lidem, mladým manželstvím, pomohlo se rodinám s dětmi. To, co stále chybí a na co jsem upozorňoval ve svém Vánočním poselství, je zákon o prokázání původu příjmů a majetku. Když jsem říkal, nerad bych viděl takový zákon, jehož podstatou bude věta, byť nevyřčená, co sis nakradl, to je tvoje, ale dál už nekraď. Ten zákon musí jít do hloubky, ten zákon musí postihnout nakradené majetky a to není žádný útok proti poctivým pracovitým podnikatelům, to je útok proti Koženým podnikatelům a těch tady máme na regionální úrovni stále ještě dost. Majetky, jejichž původ nemůžete doložit, majetky, které nevznikly rozvojem podniku, ale naopak vysáváním zisků z těchto podniků, které vedlo až ke krachu některých podniků a to naprosto zbytečně.

Shoduji se s panem hejtmanem, že jeden z problémů, který máme, nejenom v Plzeňském kraji, ale vlastně ve všech krajích, spočívá v tom, že spíše rodiče než děti, zatoužili mít ze svých potomků tu právníka tu ekonoma, nikoli strojního inženýra. Ale jak říkal Miroslav Grégr, průmysl nás živil, živí a bude živit a bohužel k rozvoji průmyslu, když budeme mít hodně advokátů nebo třeba kulturních antropologů, tak to bohužel příliš neprospěje.

Minulý rok jsem Vás několikrát káral a já slibuji, že už nebudu, protože ani farář dvakrát nekáže, takže uchovávám i svůj názor na fontány na Plzeňském náměstí. Pokud jde o Plzeňskou univerzitu, tak jsem rád, že už dostala akreditaci nejenom v magisterskému studiu, ale dokonce i byť omezeně k doktorandskému studiu, takže tam se ty problémy díky bohu řeší.

Milý Václave, už jsem ti to říkal, na každý kraj přicházím s jednou fixní ideou, jako člověk, kterému je sedmdesát let, hospice. Máte hospice, máte? No tak dobře, tak byste mohli mít ještě jeden. A víte proč? Protože je řada lidí, kteří své staré rodiče odkládají jako vyřazenou ledničku do léčebny dlouhodobě nemocných, aby se jich zbavili. A protože jsem v těch LDNkách mnohokrát byl, tak znám úděsné poměry, které tam panují. Zatímco hospic, to je rozloučení se životem, které je důstojné. Když se o Vás lidi starají, ať už to jsou kamenné nebo mobilní hospice, kdy Vám někdo pohladí ruku, kdy se na Vás usměje a kdy odcházíte ze života jako důstojní lidé. Ne jako stařenky, které chroptí v LDNce na posteli a nikdo se o ně pořádně nepostará.

Takže milý Václave, těch tři sta patnáct milionů, co jste ušetřili, by se docela hodilo na tento účel a mohu Vás ujistit, že mile přesvědčuji pana kardinála Duku, aby peníze, které církev získala z restitucí, laskavě věnovala na tyto a podobné účely. Mimochodem za měsíc jedu do Vatikánu a po Benediktu XVI. konečně nastoupil papež, který ztělesňuje původní ideály křesťanského náboženství, to znamená rozdělit svůj majetek chudým. A kdyby se to dovedlo do důsledku, tak ty miliardy, které církev dostane v restitucích, by byly určeny v souladu s učením jak evangelia, tak papeže Františka.

A zcela poslední poznámka, abych nemluvil příliš dlouho a byl čas na diskuzi. Já o Vás vím úplně všechno a já také vím, že jste se před měsícem vypravili do Plzeňského pivovaru a založili tam várku piva při příležitosti prezidentské návštěvy. Slibuji Vám, že se na to pivo těším a že ho s radostí vypiju.

Děkuji Vám za Vaši pozornost.                            

Miloš Zeman, prezident České republiky, Plzeň, 4. března 2015

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: zemanmilos.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

16:21 Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

Rekapitulace výsledků práce ministryně pro vědu, výzkum a inovace, zveřejněná na svém veřejném faceb…