Zeman: Někteří novináři mně přičítají za vinu i počasí

16.01.2014 21:40

Tisková konference k ukončení návštěvy Karlovarského kraje

Zeman: Někteří novináři mně přičítají za vinu i počasí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Pane hejtmane, dámy a pánové,

základem mé návštěvy každého kraje je setkání s občany. Bylo krásné, že jsme právě ve Žluticích, které mají dva a půl tisíce obyvatel, v pracovní den a v pracovní době mohli vidět naplněný kulturní dům zhruba třemi sty občany a byla tam velmi zajímavá a přátelská diskuze, při níž se snažím spíše naslouchat a vnímat náměty občanů. A protože prezident podle ústavy může povolávat ke konzultacím jednotlivé ministry, případně vystupovat v Parlamentu, snažím se tyto náměty přenášet právě na tuto úroveň.

Stejně tak bych chtěl ocenit setkání s občany Jáchymova, Sokolova nebo Chebu. Jediné, co mě trochu zarmoutilo, byla velmi nízká účast v Karlových Varech, ale když jsem se seznámil se složením vedení Karlových Varů, tak jsem to pochopil. Kromě těchto setkání s občany, bývají další základní náplní návštěvy škol průmyslových, zemědělských, ale to zde nebylo, podniků a setkání s osobnostmi kraje, setkání s jednotlivými místními zastupitelstvy. Jak říkají Američané: „Business as usual.“ Ale mě to nabíjí energií, protože jsem rád, že mohu s lidmi mluvit a slyšet jejich názory.

Pan hejtman mě tak trochu neoprávněně přiřknul autorství některých námětů, které daleko spíše vyplynuly z diskuze. Opravdu Karlovarský kraj jako jediný nemá vlastní vysokou školu. Já bych pana hejtmana ještě doplnil, že lázeňství je nosným programem Karlovarského kraje a bylo by dobré, kdyby jednou z fakult této budoucí vysoké školy byla například Balneologie.

Vy jistě jako erudovaní a informovaní novináři víte, že v Karlovarském kraji lázeňství přímo i nepřímo zaměstnává čtyřicet tisíc osob a destruktivní politika minulé vlády vedla k výraznému poklesu zejména domácích pacientů.

Mluvili jsme i o tom, že karlovarská nemocnice, má-li být rovnoprávná, by se mohla stát fakultní nemocnicí. Soustřeďovali jsme se na dlouho odkládané sliby o dokončení dálnice R6 spojující Karlovy Vary s Prahou. Mimochodem je to moje milovaná dálnice, protože její dokončený úsek vede z Prahy do Lán, ale pět kilometrů za odbočkou na Lány už končí. Doufám, že mně to nebude přičítáno za vinu, i když někteří novináři mně přičítají za vinu i počasí.

Skončil bych stručnou jedovatou poznámkou. Na desítkách setkání, které jsem v Karlovarském kraji absolvoval, se mě nikdo nezeptal na problémy s premiérem, vládou a ministry. Zdá se, že to není problém občanů Karlovarského kraje. Chtěl bych jim poděkovat za to, že jejich hierarchie problémů je poněkud jiná než hierarchie mediální. Že je opravdu nejvíce zaměstnává problematika nezaměstnanosti, dopravní infrastruktury, školství, zdravotnictví a nikoli to, o čem neustále píší zejména političtí komentátoři.

Poslední poznámka na závěr. Zvolna klesá počet protestujících proti mně, protože počet protestujících se snížil z původních několika málo desítek jiných krajů na čtyři lidi, z toho tři demonstranty před gymnáziem v Ostrově, kde jsem diskutoval s šesti sty studenty, a na jednoho zastupitele TOP 09, který se nezúčastnil našeho setkání se zastupiteli. Bude-li tento trend pokračovat, doufám, že při návštěvě dalších krajů dosáhnu záporného čísla protestantů.

Děkuji Vám za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: zemanmilos.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Kovářová: Justiční tabu aneb O čem se nemluví

16:02 Senátorka Kovářová: Justiční tabu aneb O čem se nemluví

Mé vystoupení na kulatém stole nazvaném Kárné řízení a jeho nová perspektiva, který proběhl 25. dubn…